Polonia vrea să trimită alte 60 de tancuri, în afară de Leopard, și ar vota în favoarea livrării de avioane de luptă Ucrainei. Moscova: Confruntare în creștere NATO – Rusia

27 ianuarie 2023, 20:41

Premierul Poloniei a anunțat că țara sa va trimite alte 60 de tancuri modernizate forțelor ucrainene, de producție poloneză, pe lângă cele 14 vehicule Leopard 2 promise, după ce Germania a permis reexportarea lor. În plus, Varșovia merge mai departe și spune că ar vota în favoarea trimiterii de avioane de lupta Ucrainei, dacă NATO ar lua o astfel de decizie.

Fiecare rachetă rusească lansată împotriva oraşelor noastre, fiecare dronă iraniană folosită de terorişti, sunt argumente pentru cererea noastră de arme. Doar armele îi pot neutraliza pe terorişti”, declară Volodimir Zelenski, preşedintele Ucrainei.

Cancelarul Germaniei exclude însă trimiterea de avioane de luptă sau desfășurarea de trupe terestre, după ce a aprobat furnizarea de tancuri Leopard 2.

Nu va există nicio implicare directă a trupelor NATO în războiul din Ucraina”, susține Olaf Scholz, cancelarul Germaniei.

Occidentul ar urma să trimită peste 200 de tancuri Leopard, astfel încât Ucraina să fie capabilă să-și elibereze teritoriile ocupate de ruși. Spania, Norvegia și Finlanda sunt printre țările implicate în această operațiune.

O declarație ambiguă a ministrului german de externe, în care a folosit sintagma „război împotriva Rusiei”, a provocat reacții din partea Moscovei. Berlinul și Parisul au respins acuzațiile că livrările de armament înseamnă participarea la conflict.

Trebuie să facem mai mult pentru a apăra Ucraina, trebuie să facem mai mult și în privinţa tancurilor. Dar partea cea mai importantă, crucială este să facem împreună acest lucru pentru că ducem un război împotriva Rusiei, și nu unul împotriva celuilalt„, a afirmat Annalena Baerbock, ministrul german de externe.

Cetățenii din țările NATO ar trebui să știe că blocul lor este complet implicat în confruntarea cu țara noastră. Și această confruntare este în creștere„, a declarat Maria Zakharova, purtătoarea de cuvânt a ministerului rus de externe.

Iar miniștrii apărării din Italia și Franța au discutat la Roma despre un sistem de apărare antiaeriană, de fabricație europeană, care poate intercepta și rachete balistice și care să fie trimis în Ucraina.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă