Polonia va produce un vaccin sub licență americană, Italia testează un alt ser pe voluntari

Numărul de noi cazuri de COVID crește în Europa după 6 săptămâni de declin, a anunțat OMS. În acest context, vaccinarea este esențială, iar cursa pentru producerea sau extinderea portofoliului de vaccinuri este acerbă. Polonia va intra pe piață cu un vaccin produs cu americanii de la Novavax. Iar vaccinul rusesc Sputnik este analizat de Agenția europeană pentru medicamente. Cu puțin timp în urmă, Israel, Austria şi Danemarca au anunţat o alianţă pentru producerea de noi generaţii de vaccinuri.

04 Martie 2021, 08:03 (actualizat 04 Martie 2021, 22:53) Știrile TVR |

Polonia vrea să producă un vaccin anti-Covid pe teritoriul său. O companie poloneză de biotehnologie a semnat un acord preliminar pentru a produce serul dezvoltat de grupul american Novavax. Acordul vizează, între altele, transferul de tehnologie de vaccinare de la Novavax în următoarele 4 luni.

În același timp, fondul public de dezvoltare din Polonia ar urma să investească aproape 9 milioane de euro pentru creșterea capacității de producție a companiei poloneze. Vaccinul Novavax este unul tradițional și așteaptă să fie autorizat de Agenția Europeană pentru Medicamente. Comisia Europeană ar urma să cumpere 200 de milioane de doze.

PAWEL BORYS, director executiv al Fondului public de dezvoltare din Polonia: “Suntem convinşi că aderarea Poloniei la grupul producătorilor de vaccinuri va creşte siguranţa în domeniul sănătăţii în acest an şi anul viitor”

Italia vrea să producă propriul vaccin anti-Covid. În prima fază, este testat pe 80 de oameni, în a doua, pe 200.

PAOLO BONFANTI, director al Spitalului de boli infecţioase San Gerardo: „Acest vaccin pe care îl testăm este de tip genetic. Acesta este avantajul. Este un vaccin similar cu Pfizer și Moderna. Acest vaccin poate fi modificat pentru a fi eficient în privinţa noilor variante”.

Între timp, Agenția Europeană pentru Medicamente a anunțat că examinează vaccinul rus Sputnik V, etapă cheie înaintea utilizării sale în UE. Timpul scurs între examinare și autorizare a fost cuprins pînă acum între 2 și 4 luni. Moscova se așteaptă ca mai multe țări din Uniune să aprobe în această lună utilizarea vaccinului Sputnik. Ungaria și Cehia au făcut deja acest pas.

*
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 18°C 13°C
IASI 18°C 16°C
CLUJ 14°C 14°C
CONSTANTA 11°C 9°C
CRAIOVA 18°C 13°C
BRASOV 12°C 12°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI