Polonia va plăti Cehiei 45 de milioane de euro drept compensații pentru poluarea generată de o exploatare minieră de la graniță

10 februarie 2022, 09:42

Acordul prevede că poluatorul, statul polonez, să plătească cehilor suma de 45 de milioane de euro drept compensații, păstrând în același timp exploatarea minieră. Acordul mai prevede și măsuri de limitare a poluării la suprafață și în pânză freatică ce urmează să fie luate de autoritățile poloneze.

Suntem foarte fericiţi, pentru că se va stabiliza afacerea noastră şi vom fi capabili să ne uităm în viitor şi să lucrăm cu încredere. Dacă mina şi centrala electrică nu mai funcţionează, economia din zonă se va prăbuşi. În acest moment nu avem un plan concret pentru viitor, cu ce să înlocuim energia produsă aici, a declarat reprezentantul sindicatului minerilor, Bogumil Tyszkiewicz.

Cehii aflați de cealaltă parte a frontierei nu văd însă cu ochi prea buni acest acord.

Sunt sentimente amestecate, mai întâi furie şi apoi mânie. Ştim deja că există câteva puncte în contract care nu vor asigura resursele pentru apa subterană din satul nostru şi contractul nu garantează că partea poloneză va da vreun ajutor la problemele create de mină de la Turów, a precizat activista de mediu Zuzka Pechova.

În urmă acordului, Cehia ar urma să își retragă plângerea pe care a făcut-o împotriva Poloniei la Curtea Europeană de Justiție. Comisia Europeană a anunțat că, până se va întâmpla concret acest lucru, amenzile zilnice pe care Polonia trebuie să le plătească pentru poluarea din zonă vor curge în continuare.

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite