Polonia trece la un nivel superior de alertă de securitate, din cauza situaţiei infrastructurii energetice din afara frontierelor

Premierul polonez Mateusz Morawiecki | FOTO: Shutterstock
Premierul polonez Mateusz Morawiecki | FOTO: Shutterstock
6 octombrie 2022, 16:10

Conducta respectivă a început să funcţioneze la 1 octombrie şi se intersectează cu gazoductele Nord Stream în apropiere de insula daneză Borhnolm din Marea Baltică.

Centrul guvernamental pentru securitate de la Varşovia a precizat că nivelul de alertă este acum Bravo, al doilea din cele patru posibile, ceea ce implică existenţa unei ameninţări mai grave de atac terorist asupra unei ţinte nespecificate. Nu s-au comunicat detalii despre operaţiunile de securitate eventual implicate de noul nivel, însă potrivit Reuters, pe plan intern agenţii serviciilor de securitate sunt acum obligaţi să poarte arme şi să verifice persoane, autovehicule şi clădiri publice.

Mateusz Berger, cel mai înalt oficial din domeniul securităţii energetice din Polonia, a declarat săptămâna trecută agenţiei Reuters că măsurile de protecţie a Conductei Baltice sunt secret de stat. Conducta era monitorizată deja de serviciile poloneze de securitate, dar a dobândit oficial statutul de infrastructură critică numai după ce a început transportul de gaz. Procedurile de includere a conductei în categoria respectivă erau deja în curs, „cu implicarea tuturor serviciilor competente”, a precizat reprezentantul guvernului pentru infrastructura energetică strategică.

Morawiecki a apreciat, după avariile produse la sfârşitul lui septembrie la cele două conducte de gaze Nord Stream, că este vorba de acte de sabotaj.

Cablul submarin de 600 MW care leagă Suedia de Polonia, intersectându-se de asemenea cu gazoductele, nu a fost afectat. Acesta fusese scos din exploatare luna trecută, pentru lucrări de mentenanţă, şi urmează să fie funcţional din nou la sfârşitul săptămânii.

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă