Polonia şi Ungaria sesizează Curtea de Justiţie a UE în legătură cu condiţionarea fondurilor europene de statul de drept

Polonia şi Ungaria sesizează Curtea de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE) în legătură cu mecanismul european care condiţionează acordarea fondurilor europene de respectarea regulilor statului de drept, relatează AFP şi Reuters.

11 Martie 2021, 13:02 (actualizat 11 Martie 2021, 14:43) |
Curtea de Justiție a Uniunii Europene

"Considerăm că acest gen de soluţii nu au o bază în tratate, sunt o ingerinţă în competenţele statelor membre (ale UE - n.r.) şi încalcă legislaţia Uniunii Europene", a transmis guvernul polonez într-un comunicat, precizând că a sesizat CJUE.

Separat, şeful de cabinet al premierului ungar Viktor Orban a anunţat la rândul său că Budapesta va sesiza joi sau vineri CJUE în legătură cu acest mecanism.

”Acordarea de fonduri de la bugetul UE ar trebui să se fac exclusiv pe obiective şi condiţii concrete, care decurg univoc din reglementări”, a adăugat Varşovia.

”UE nu are competenţa să definească noţiunea de stat de drept”, a insistat executivul de la Varşovia în comunicatul publicat pe site-ul său.

Separat, şeful de cabinet al premierului ungar Viktor Orban a anunţat la rândul său că Budapesta va sesiza în această săptămână CJUE în legătură cu acest mecanism.

Polonia şi Ungaria au fost acuzate cu regularitate de Bruxelles de subminarea statului de drept. Ele anunţaseră că vor contesta la CJUE acest mecanism bugetar adoptat în decembrie.

Statele membre au acceptat atunci, la finalul unui summit al UE, ca dispozitivul să nu fie pus în aplicare înainte ca CJUE să se pronunţe asupra validităţii sale, în cazul vreunui recurs în anulare al unei ţări.

Această declaraţie a fost obţinută de Budapesta şi Varşovia de la restul membrilor UE pentru a renunţa la vetoul faţă de planul de relansare şi pentru a se câştiga timp.

Cele două ţări au acceptat compromisul pentru a permite punerea în aplicarea a planul de relansare european (750 de miliarde de euro) şi a bugetului pentru 2021-2027 (1.074 de miliarde de euro), care include noul mecanism.

*
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN EXTERN
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 9°C 5°C
IASI 7°C 1°C
CLUJ 1°C -2°C
CONSTANTA 7°C 4°C
CRAIOVA 8°C 2°C
BRASOV 3°C -2°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
TVR65
ARHIVĂ ȘTIRI