Polonia se oferă să sfătuiască Ucraina în procesul de aderare la UE

Polonia a oferit Ucrainei posibilitatea de a crea o iniţiativă bilaterală pentru a împărtăşi experienţe din procesul de aderare la Uniunea Europeană, integrare la care Kievul aspiră, a anunţat miercuri ministrul pentru afaceri europene polonez Szymon Szynkowski vel Sek, citat de EFE.

15 Martie 2023, 13:58 (actualizat 15 Martie 2023, 14:05) Știrile TVR |
Ucraina, UE, steaguri

Szynkowski vel Sek, care a vizitat recent Kievul, a declarat într-o conferinţă de presă la Varşovia că Polonia doreşte să împărtăşească experienţa ministerelor poloneze din timpul procesului lor de aderare de acum 20 de ani şi a amintit că intrarea în UE ''este un proces complicat şi statul trebuie să îndeplinească multe criterii şi condiţii preliminare''.

Iniţiativa are un al doilea palier, care constă în a oferi ajutor în lobby-ul politic din UE. ''Nivelul politic este important pentru că decizia de a începe negocierile cu Ucraina, care sperăm că va fi luată în acest an, este o decizie politică'', a explicat ministrul.

În timpul vizitei la Kiev, ministrul polonez a discutat cu autorităţile ucrainene şi chestiunea minorilor ucraineni trimişi în Rusia şi s-a oferit să contribuie cu soluţii tehnologice care să permită localizarea lor.

Potrivit guvernului ucrainean, Rusia a transferat pe teritoriul său peste 14.000 de minori proveniţi din regiunile ucrainene invadate de armata rusă.

Szynkowski vel Sek a invitat totodată autorităţile ucrainene să participe la următoarea reuniune a miniştrilor de externe din cadrul Triunghiului de la Weimar (Polonia, Franţa şi Germania), care se va desfăşura în Polonia la 12 mai deoarece, potrivit lui, la întâlnire vor fi abordate chestiuni având legătură cu extinderea Uniunii Europene.

 

 

sursa Agerpres

Articole pe aceeaşi temă
 
*
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN CRAWL
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 30°C 25°C
IASI 20°C 21°C
CLUJ 21°C 20°C
CONSTANTA 27°C 23°C
CRAIOVA 28°C 24°C
BRASOV 21°C 19°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI