Polonia: Rămăşiţele a 8.000 de victime ale terorii naziste, descoperite în apropierea unui fost lagăr de concentrare

Polonia - lagăr de concentrare
Polonia - lagăr de concentrare
14 iulie 2022, 08:12

Rămăşiţele ele au fost dezgropate la Ilowo Osada, în pădurea Bialucki, lângă locul fostului lagăr de concentrare Dzialdowo (Soldau în germană, la 150 km nord de Varşovia), construit în timpul ocupării Poloniei de către Germania nazistă în timpul celui de-l Doilea Război Mondial.

De la invadarea Poloniei în septembrie 1939, lagărul Soldau a servit drept loc de tranzit, internare şi exterminare a opozanţilor politici, membrilor elitelor poloneze şi evreilor.

Unii estimează că numărul prizonierilor ucişi la Soldau este de 30.000, dar până acum sursele istorice nu permit confirmarea cu certitudine.

Descoperirea acestui loc „ne permite să afirmăm că aici au murit cel puţin 8.000 de oameni”, a spus Tomasz Jankowski, procuror la IPN.

Acest număr este estimat prin greutatea rămăşiţelor, două kilograme de cenuşă corespunzând aproximativ unui corp uman.

„Victimele îngropate în această fosă au fost probabil asasinate în jurul anului 1939 şi au aparţinut în mare parte elitelor poloneze”, potrivit lui Jankowski.

În 1944, prizonieri evrei au fost însărcinaţi să exhumeze cadavrele şi să le dea foc pentru a şterge urmele crimelor de război naziste.

„Am prelevat probe din cenuşă, care vor fi apoi studiate în laborator”, a declarat pentru AFP Andrzej Ossowski, cercetător în genetică la Universitatea de Medicină din Pomerania.

„În special, vom putea efectua analize ADN, care vor face posibil să aflăm mai multe despre identitatea victimelor”, după modelul studiilor deja efectuate asupra fostelor lagăre naziste de la Sobibor sau Treblinka, a adăugat el.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă