Polonia, pregătită să primească refugiați. Se estimează că numărul persoanelor care ar fugi din Ucraina poate ajunge la 5 milioane

16 februarie 2022, 06:34

La fundația polono-ucraineană ”U-Work” cu sediul în Cracovia, refugiații sunt ajutați să-și găsească adăpost. Președintele organizației spune că așa cum stau lucrurile acum, nici orașul, nici intreaga țară nu sunt pregătite pentru un număr foarte mare de refugiați.

În cel mai grav scenariu, cel mai tragic, în care atacul vine din trei părţi şi luptele sunt sângeroase, ne aşteptăm la un val de 3 până la 5 milioane de oameni care vor veni în Polonia, a precizat Rafal Grabowski, președintele fundației.

Olha Kolomoiets are 30 de ani și trăiește de ceva vreme în Polonia, dar crede că numai cei care chiar nu vor putea lupta vor pleca din Ucraina. Roman Kozlov, de 21 de ani, și el refugiat în Polonia, crede că din famiilia lui nu vrea nimeni să fugă de război

Pe fondul escaladării activității militare s-ar putea să fie unii care vrea să plece ca să-şi protejeze familiile. Dar nu cred că va fi la fel ca la anexarea Crimeei sau ca la ocuparea regiunii Donbass, a spus activista Nadia Moroz-Olszanska.

Ca să fie pregătite, autoritățile locale împreună cu fundații ca ”U-Work” caută soluții pentru cazarea eventualilor refugiați. Deocamdată sunt în faza identificării spațiilor libere care pot fi adaptate unei asemenea situații.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite