Polonia este gata să trimită Ucrainei tancuri Leopard chiar şi fără acordul Germaniei

Viceministrul de externe polonez Pawel Jablonski
Viceministrul de externe polonez Pawel Jablonski
20 ianuarie 2023, 12:04

Polonezii şi alţi aliaţi din NATO au cerut Germaniei să permită trimiterea în Ucraina a blindatelor respective, cerute tot mai insistent de ucraineni, pe lângă alte tipuri de armament greu necesare pentru respingerea invaziei ruse.

Potrivit Reuters, problema va domina probabil dialogul de vineri între aliaţii occidentali, la baza aeriană Ramstein din Germania.

„Nu exclud că suntem gata să facem un astfel de pas”, a spus Jablonski la postul de radio privat RMF FM, referitor la posibilitatea livrării tancurilor Leopard fără acordul ţării producătoare. „În acest moment, încercăm să facem Germania nu doar să aprobe trimiterea acestor tancuri de către Polonia sau alte ţări, ci şi să facă la fel la rândul său”, a spus el.

Berlinul a fost extrem de reticent faţă de trimiterea de armament ofensiv greu în Ucraina, pas care ar putea fi considerat o escaladare a conflictului, reaminteşte Reuters. Germanii nu au acceptat reexportarea de către aliaţi a tancurilor Leopard 2, importante în prezent pentru multe armate europene.

Jablonski s-a exprimat în contextul exasperării tot mai puternice a unora dintre statele occidentale faţă de poziţia Germaniei. „Cred că, dacă există o rezistenţă puternică, vom fi gata să recurgem chiar şi la o acţiune neobişnuită ca aceasta (…) dar să nu anticipăm”, a spus oficialul polonez.

Comentariile acestuia s-au adăugat semnalelor trimise miercuri de şeful guvernului de la Varşovia, Mateusz Morawiecki, care a sugerat că Polonia ar putea livra tancuri Leopard 2 Ucrainei în cadrul unei coaliţii mai largi, dacă Germania se opune în continuare.

Ministrul lituanian al apărării, Arvydas Anusauskas, a afirmat joi că mai multe ţări îşi vor anunţa la reuniunea de la Ramstein decizia de a dota forţele armate ucrainene cu tancuri Leopard.

O sursă guvernamentală de la Berlin a precizat în aceeaşi zi că Germania nu a primit nicio cerere de reexport a blindatelor din partea vreunei ţări aliate.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite