Polonia: Demonstrații pro-europene, după ce au apărut îngrijorări privind un posibil POLEXIT

11 octombrie 2021, 12:21

O mare de steaguri albastre s-a văzut în peste 100 de orașe și localități în Polonia unde oamenii au ieșit în stradă pentru a susține că sunt europeni și că nu vor să părăsească Uniunea Europeană. Apelul la mobilizare a venit după ce joia trecută Curtea Constituțională a decis că părți din legislația UE sunt incompatibile cu legea fundamentală poloneză. Doar în capitala Varșovia au fost aproape 100 de mii de oameni.

Decizia Curții Constituținale a răcit și mai mult relațiile cu Bruxellesul. Șefa Comisiei Europene s-a declarat șocata și a spus că răspunsul va fi ferm și rapid. Este un nou capitol tensionat cu Polonia, aspru criticată și pedepsită deja pentru mai multe chestiuni, printre care independența justiției sau drepturile minorităților sexuale. Mulți polonezi se tem că partidul de guvernământ pregătește un POLEXIT, o ieșire a țării din structurile comunitare.

Și libertatea presei este pusă sub semnul întrebării în Polonia, unde controlul guvernamental este tot mai puternic. Jurnaliștii Reuters notează în acest sens transmisiunile de ieri ale televiziunii publice care a catalogat demonstrațiile pro-UE drept un protest împotriva Constituției poloneze.

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite