Polonia cumpără lansatoare Himars din SUA, în valoare de 414 milioane de dolari

14 februarie 2019, 15:24

Este începutul unei noi ere de solidaritate între SUA și Polonia, au afirmat șefii diplomațiilor din cele două țări, într-un editorial comun semnat pentru CNN. SUA intenționează să-și suplimenteze prezența militară în Polonia pe lângă contingentul actual de 4.000 de soldați desfășurați pe teritoriul acestui stat aliat.

Americanii conduc batalionul NATO din Polonia, care include și militari români. Polonia găzduiește pe teritoriul său facilitatea de la Redzikowo, componentă a sistemului antibalistic al Alianței, care va deveni operațională în 2020. Varșovia cumpără acum lansatoare de rachete HIMARS din SUA, 20 de astfel de sisteme cu înaltă mobilitate. Un contract de 414 milioane de dolari.

ANDRZEJ DUDA, preşedintele Poloniei: „Sunt mulţumit că armata poloneză, soldaţii polonezi îşi vor putea apăra țara, vor putea apăra lumea liberă cu această armă modernă. Prima etapă a achiziţiei va fi pusă în aplicare în 2023”.

MIKE PENCE, vicepreşedinte SUA: „Dar aşa cum preşedintele a spus clar, şi toţi demonstraţi acest lucru în fiecare zi, America pe primul loc nu înseamnă America singură. SUA vor fi întotdeauna alături de poporul polonez”.

Polonia a cumpărat anul trecut și sisteme de rachete Patriot. România a anunțat achiziții similare ca parte a programului de înzestrare. În plus, Varșovia s-a arătat dispusă să ofere Washingtonului 2 miliarde de dolari pentru găzduirea unei prezențe americane permanente pe teritoriul său, o bază denumită simbolic Fort Trump.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă