Polonia comemorează victimele Holocaustului. 45 de elevi din Bucureşti şi Chişinău participă la adevărate lecții de istorie

Victimele Holocaustului sunt comemorate zilele acestea în Polonia. Cele mai multe suflete au pierit în lagărele de concentrare. Iar în păduri, naziștii au ucis și îngropat un milion de oameni. Pentru ca istoria să nu se mai repete, toată lumea e bine s-o cunoască.

10 Aprilie 2018, 23:15 (actualizat 10 Aprilie 2018, 23:24) Știrile TVR |
Polonezii comemorează victimele Holocaustului
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

Pe urmele Holocaustului au pornit 45 de elevi şi profesori din București și Chișinău. Timp de o săptămână, aceştia vor vizita, în Polonia, locurile în care milioane de evrei au sfârşit în ghetouri, lagăre, camere de gazare şi cuptoare. Vor participa şi la marşul de la Auschwitz: trei kilometri pe jos de la intrarea în lagăr până la Birkenau.

Pe acest drum, patru mii de evrei mergeau spre moarte în 1941. Locuiau în satul din apropiere, Tykocin, și în împrejurimi. Au fost luați de acasă forțat, duși în pădure și împușcați.

Bărbați, femei, copii, bătrâni, nimeni nu a scăpat.

Naziștii îi omorau în grupuri de câte două sute. Cei care își așteptau rândul, la câteva sute de metri în spate, își vedeau moartea cu ochii.

În memoria victimelor, copiii au aprins lumânări în pădure și au cântat.

Până să ajungă aici, elevii au vizionat documentare, ca să știe la ce emoții puternice să se aștepte.

Vizita de studiu a copiilor i-a purtat și în lagărul de exterminare de la Treblinka.

La Treblinka, mașina de ucis funcționa continuu. Între 800.000 și 1,2 milioane de oameni au ajuns în acest lagăr. Numai 67 au scăpat cu viață și au reușit să evadeze în 1943. Lagărul a funcționat un an.

Înainte sa fie omorâți, evreii erau dezbrăcați si deposedați de bunuri, iar femeile tunse. După ce îi gazau, naziștii le scoteau dinții de aur.

Pentru copiii care au ajuns aici, această lecție de istorie nu va fi uitată.

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 8°C 13°C
IASI 6°C 13°C
CLUJ 9°C 13°C
CONSTANTA 13°C 18°C
CRAIOVA 8°C 14°C
BRASOV 11°C 16°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI