Polonia, vârf de coaliție pentru livrarea de tancuri Leopard Ucrainei

23 ianuarie 2023, 17:14

Țările baltice cer Germaniei să livreze Kievului tancuri Leopard, după ce Berlinul a refuzat să se angajeze clar în acest demers la o reuniune a grupului de contact pentru Ucraina la Ramstein. Este nevoie de acest armament pentru a opri agresiunea rusă, au spus miniștrii de externe din cele 3 țări.

Premierul Poloniei a declarat că Germania deține peste 350 de tancuri Leopard operaționale și 200 în depozite, așa că ar putea participa la ceea ce a numit lupta pentru securitate în Europa. Dacă nu, polonezii încearcă să construiască o minicoalitie pentru donarea de tancuri Leopard și anunță că ar putea ignora un eventual aviz negativ al Germaniei. Berlinul tinde să-și nuanțeze poziția.

În timp ce ministrul german al apărării a declarat pentru ARD că Germania nu va adopta o decizie pripită întrucât trebuie să ia în calcul și consecințele asupra securității interne, ministrul de externe spune că discuta subiectul cu omologi ai săi. Pe de altă parte, Moscova susține că livrarea de arme ofensive Ucrainei va duce la o catastrofă globală.

Imaginile pe care le urmăriți în materialul video sunt de la plecarea sistemelor de apărare antaeriană Patriot de pe teritoriul german către estul Poloniei, unde vor contribui la securizarea spațiului aerian în contextul războiului din Ucraina. Este vorba despre 3 sisteme Patriot care sunt mutate în Polonia, după negocieri între părți.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite