Polonia: război hibrid la frontiera NATO și a UE. Belarus a trimis migranți într-un depozit de lângă graniță

21 noiembrie 2021, 18:00

Război hibrid la frontiera NATO și a UE, aceasta a fost sintagma cheie rostită de premierul Poloniei în Estonia și Lituania, unde s-a întâlnit cu omologii săi, înaintea unui turneu în mai multe capitale europene. Un război în care migranții sunt folosiți pe post de arme, a spus șeful guvernului de la Varșovia. Estonia trimite în sprijinul Poloniei 100 de militari antrenați pentru operațiuni speciale și mai multe drone.

MATEUSZ MORAWIECKI, premierul Poloniei: Dezinformarea este de asemenea o armă. Acesta este un război hibrid. Avem nevoie de arme care să fie folosite în acest tip de război de propagandă cu care ne confruntăm. Atât regimul lui Putin cât şi cel al lui Lukaşenko exercită operaţiuni de propagandă foarte eficient.

INGRIDA SIMONYTE, premierul Lituaniei: Pentru noi este foarte important ca orice discuții cu Belarus să fie coordonate cu Lituania, Polonia și Letonia, care sunt în prima linie a atacului hibrid. Şi să nu se ia decizii care să nu rezolve situația în mod fundamental.

Între timp, patrule poloneze supraveghează frontiera, unde se observă atacuri violente ale unui grupuri mici de migranți. Aceștia par a fi descărcați de forțe de securitate belaruse din camioane, în diferite zone din pădure. Au plăci de lemn ca să poată străpunge gardul de sîrmă ghimpată. 200 de tentative de trecere ilegală a graniței au avut loc în ultima zi, potrivit polonezilor.

La Grodno, în apropiere, se află 2.000 de migranți într-un depozit transformat în centru de primire de autoritățile din Belarus. Migranții așteaptă o masă caldă în spatele unor garduri de protecție. O delegație a OMS a evaluat în teren situația din acest centru improvizat.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite