Polonia: Legi ale justiției împotriva unei „caste” a magistraților. Parlamentul, competențe pentru componența Consiliului Magistraturii

9 decembrie 2017, 17:07

Pachetul justiției este propus de partidul Lege și Justiție aflat la putere, care are majoritatea în cele două camere ale Parlamentului de la Varșovia.

Justifică aceste reforme prin nevoia de a pune punct unei așa-numite „caste a magistraților”, considerați de formațiunea la putere ca fiind moștenitori ai regimului comunist și cu elemente de corupție în rândul lor.

Pawel Mucha, reprezentant al puterii: „Pachetul garantează fiabilitatea procedurilor disciplinare şi este un element ce vizează revizuirea sistemului judiciar„.

Michal Kaminski, reprezentant partid din opoziţie: „Votând pentru acest pachet înseamnă să împingem Polonia spre sancţiuni împotriva ţării„.

Dacă va fi promulgată de președinte, noua legislație va acorda Parlamentului competențe să decidă componența Consiliului Superior al Magistraturii.

Comisia de la Veneția a precizat că noile atribuții acordate ministrului Justiției fac posibilă imixtiunea acestuia în cazurile individuale.

Uniunea Europeană a avertizat sever Polonia în legătură cu adoptarea acestor legi, văzute ca o amenințare pentru statul de drept.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite