Polonia: Judecători pensionaţi de la Curtea Supremă, convocaţi înapoi la muncă, la apelul Curţii de Justiţie a Uniunii Europene

Judecători pensionaţi convocaţi înapoi la muncă
Judecători pensionaţi convocaţi înapoi la muncă
22 octombrie 2018, 16:28

O nouă lege privind Curtea Supremă a Poloniei, care a intrat în vigoare în aprilie, a stabilit vârsta de pensionare a judecătorilor instanţei supreme la 65 de ani, cu excepţia situaţiei în care şeful statului le permite să continue.

Imediat după aceea, mai mulţi judecători vizaţi de noul regulament s-au pensionat, în timp ce preşedinta Curţii, Malgorzata Maria Gersdorf, care a împlinit la rândul ei 65 de ani, a susţinut – alături de ansamblul SN – că potrivit Constituţiei ţării poate rămâne în funcţie până în 2020.

Vineri, Curtea de Justiţie a Uniunii Europene a cerut guvernului de la Varşovia să suspende imediat aplicarea prevederilor legii prin care este diminuată vârsta de pensionare a judecătorilor Curţii Supreme, ca măsură provizorie până când CJUE va da verdictul definitiv în acest caz, în care a fost sesizată de Comisia Europeană.

Purtătorul de cuvânt al SN, Michal Laskowski, a menţionat că preşedinta SN a rechemat la lucru 23 de judecători – cifră care o include şi pe ea -, iar o parte din ei şi-au reluat deja activitatea. El a mai precizat că, potrivit cerinţelor CJUE, Maria Gersdorf urmează să remită Comisiei Europene un raport cu privire la măsurile luate.

La 2 iulie a.c., Comisia Europeană a lansat o procedură de infringement împotriva Poloniei, argumentând că schimbările iniţiate de Varşovia subminează principiul independenţei sistemului judiciar, inclusiv inamovibilitatea magistraţilor, executivul comunitar considerând că reducerea vârstei de pensionare a judecătorilor Curţii Supreme poloneze de la 70 la 65 de ani este ‘incompatibilă cu dreptul Uniunii’.

Cum răspunsul primit din partea guvernului polonez nu a fost satisfăcător, pe 24 septembrie Comisia a sesizat CJUE, cerând ‘o procedură accelerată’ în scopul de a avea o ‘decizie definitivă în cel mai scurt termen’ în acest caz.

Comisia a solicitat, de asemenea, instanţei europene ‘măsuri provizorii’ pentru a suspenda efectele respectivei legi, solicitare la care CJUE a răspuns acum favorabil prin decizia anunţată vineri.

Purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene, Margaritis Schinas, a subliniat, luni, că executivul UE este pregătit să continue dialogul cu Polonia, a mai consemnat PAP.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite