LUMEA AZI

Polonia și Ungaria rămân în continuare cu perspectiva aplicării articolului 7 din Carta Uniunii

Polonia și Ungaria nu au înregistrat niciun progres în respectarea statului de drept, așa că rămân în continuare cu perspectiva aplicării articolului 7 din Carta Uniunii, care le-ar arunca în afara centrului de decizie al UE. Constatarea a făcut-o președinția germană a Consiliului, într-un moment în care de respectarea statului de drept ar putea depinde fondurile europene de de relansare economică. La Budapesta și Varșovia iritarea e în creștere, iar cele două amenință cu veto-ul în Consiliu.

26 Septembrie 2020, 16:56 Știrile TVR |

Iritarea Ungariei și Poloniei este din ce în ce mai mare, în condițiile în care Parlamentul european cere apăsat că fondurile europene pentru reconstrucția economică post covid să fie condiționate de sănătatea statului de drept. Și Bruxelles-ul dă semne din ce în ce mai clare că sfidarea cu care e tratat la Budapesta și Varșovia nu face decât să agraveze situația. Cele două țări au intrat și în vizorul președinției germane a Consiliului.

Michael Roth, ministrul german al afacerilor europene: "Pe baza rapoartelor extinse ale Comisiei despre situaţia din Ungaria şi Polonia a trebuit să constatăm faptul că nu sunt îndeplinite condiţiile de a încheia procedura de activare a articolului 7. De aceea, procedura trebuie să continue."

Procedura de activare a articolului 7 din Tratat, care poate duce la suspendarea dreptului de vot în consiliu pentru tara sancționată, a fost declanșată împotriva Poloniei în 2017 de către Comisia europeană.

În cazul Ungariei, Parlamentul european a fost cel care a votat în 2018 pentru sancționarea în acest fel pentru derapajele administrației Orban. Cele două țări amenință constant cu veto-ul Consiliul European, inclusiv în ceea ce privește planul de redresare economică post-covid.

 

Articole pe aceeaşi temă
 
*
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 36°C 27°C
IASI 35°C 28°C
CLUJ 26°C 26°C
CONSTANTA 29°C 26°C
CRAIOVA 31°C 30°C
BRASOV 26°C 25°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
TVR65
ARHIVĂ ȘTIRI