Polonia și-a închis toate punctele de frontieră cu Belarus, din cauza migranților care au încercat să forțeze granița. ”Noi mergem în Germania. Germania e viaţa. Nu Polonia”

9 noiembrie 2021, 12:15

Sute de migranți au încercat să intre cu forța în Polonia în ciuda gardului de sârmă ghimpată și a unor forțe de securitate impresionante mobilizate de autoritățile de la Varșovia. Peste 12 mii de militari au fost trimiși de urgență să păzească intrarea în țară.

Migrant: Nu vrem să stăm în Polonia. Noi mergem în Germania. Germania e viaţa. Nu Polonia.

KATARZYNA ZDANOWICZ, grănicer: În ultimele 24 de ore am avut 309 de tentative de trecere ilegală a frontierei. Poliţia de frontieră a emis 85 de ordine de expulzare de pe teritoriul Poloniei. 17 cetăţeni străini au fost arestaţi.

Cel puțin șapte migranți au fost găsiți morți în partea poloneză a frontierei și mulți suferă de hipotermie, în condițiile unor temperaturi scăzute. Anterior, grupurile de migranți au fost ghidate acolo de grăniceri din Belarus. Polonia a acuzat țara vecină că vrea să provoace un conflict major iar prim ministrul a închis astăzi frontiera cu Belarus.

MATEUSZ MORAWIECKI, prim ministrul Poloniei: Ştim clar că aceasta este o operaţiune atent planificată, al cărei scop este de a ameninţa suveranitatea ţării noastre. Acest lucru este foarte clar pentru noi. Știm şi că acum se caută breşe în frontiera noastră.

Uniunea Europeană și SUA se declară îngrijorate de această situație.

PETER STANO, purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene: Se încearcă subminarea Uniunii Europene prin lansarea unui atac hibrid împotriva statelor membre UE. Da, credem că sancţiunile funcţionează şi vor urma şi altele.

De cealaltă parte, Moscova, aliatul regimului de la Minsk, consideră că vinovații pentru această situație sunt în cancelariile occidentale.

SERGEI LAVROV, ministrul rus de Externe: Să nu uităm cine se află în spatele acestei situaţii: politicile statelor occidentale, inclusiv cele din NATO şi UE, în Orientul Mijlociu și Nordul Africii.

Această criză a migranților în nordul Europei a început în vară, după ce împotriva regimului Lukașenko au fost impuse sancțiuni din cauza manierei brutale prin care a redus la tăcere opoziția, inlcusiv deturnarea unui avion de pasageri. Îngrijorarea Poloniei s-a extins și la alți vecini. Letonia și Lituania și-au întărit frontierele cu Belarus și au trimis armata să le apere.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă