Polonezii stau la coadă zile în șir pentru a cumpăra cărbune

29 august 2022, 11:59

Sunt zile caniculare în acest sfârșit de vară, în Polonia. Sub soarele arzător, zeci de mașini și camioane se încolonează la mina de cărbune Lubelski Bogdanka.

Stau la rând zile şi nopţi și cumpără cărbune cu tonele. 3,8 milioane de gospodării din Polonia se bazează pe cărbune pentru încălzire şi se confruntă acum cu penurii şi creşteri de preţuri, după ce Polonia şi Uniunea Europeană au impus un embargo asupra cărbunelui rusesc.

Stăm aici, dormim în maşină, mâncăm tot în maşină. Nu există magazine. Nu poţi să faci nicio mişcare, trebuie să îţi păstrezi locul. Îmi amintesc de vremurile comuniste, dar nu mi-a trecut prin minte că am putea reveni la ceva şi mai rău, a spus un cetățean polonez.

Cererea în creştere a forţat Bogdanka şi alte mine controlate de stat să raţionaleze vânzările sau să ofere combustibilul cumpărătorilor individuali prin intermediul platformelor online, în cantităţi limitate.

Dorota Choma, purtător de cuvânt la mina Bogdanka: Am lansat un punct pentru micii cumpărători de cărbune, până la 6 tone, dar este nevoie să menționăm și formalitățile. Am introdus o modalitate de eliminare a situaţiilor în care oamenii veneau aici, luau un loc la coadă și îl vindeau alcuiva sau comercializau ilegal cărbunele, mai târziu.

Polonia scoate din propriile mine peste 50 de milioane de tone de cărbune anual și a importat anul trecut 12 milioane de tone, din care 8 milioane din Rusia. Oamenii preferau cărbunele rusesc cu preț mai bun și vândut în bucăți mai potrivite pentru uz casnic.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite