Polonezii îşi aleg preşedintele pentru următorii 5 ani

12 iulie 2020, 22:27

27 de mii de secții de votare sunt deschise în Polonia pentru acest al doilea tur al alegerilor prezidențiale. Desigur, în condiții stricte de igienă și distanțare fizică. Chiar și așa, participarea este mare, dovadă a interesului pentru aceste alegeri despre care spun unii ar putea fi vitale pentru viitorul țării.

Primul mandat al lui Andrei Duda s-a remarcat economic, dar a adus și grave tensiuni cu Uniunea Europeană, pe fondul ingerințelor în justiție, și a divizat societatea poloneză prin atitudinea conservatoare față de avorturi și drepturile minorităților sexuale.

De cealaltă parte, primarul Varșoviei, care și-a anunțat candidatura doar acum 2 luni, a urcat rapid în sondaj printr-un mesaj pro-european, dar și cu promisiunea că va continua politicile sociale ale predecesorului, în caz de victorie. Potrivit ultimelor sondaje, Rafal Trzaskowski conduce cu un procent în fața lui Andrei Duda.

Partidul Lege și Justiție, aflat la guvernare, speră în victoria lui Duda pentru a-și putea implementa pe mai departe agenda conservatoare sau riscă să fie la mila opoziției. În Polonia președintele are drept de veto pe orice proiect legislativ.

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă