Polonezii cer în stradă ca politicienii să nu aibă mână liberă la numirile din justiție. Pachet de legi contestat

23 iulie 2017, 17:01

Zeci de oameni în stradă la Varşovia, Cracovia şi Poznan. Oamenii sunt hotărâți să protesteze atâta vreme cât e nevoie.

Pachetul de legi include eliminarea tuturor judecătorilor de la Curtea Supremă şi înlocuirea lor cu oameni aleşi de ministrul Justiţiei.

Unii protestatari îşi pun speranţa în preşedintele Andrzej Duda. El poate recurge la veto.

Alţii cred însă că preşedintele nu va face nimic pentru că, spun ei, este omul de paie al lui Jaroslaw Kaczynski, liderul partidului Lege şi Justiţie, de guvernământ. Este motivul pentru care au fost organizate proteste inclusiv în faţa vilei lui Kaczynski.

Au fost demonstraţii şi la Gdansk, oraş -simbol al luptei pentru libertate, iar Lech Walesa, fostul lider al sindicatului anticomunist Solidaritatea, devenit apoi preşedintele Poloniei, s-a alăturat protestatarilor.

Mai sunt câteva zile până la expirarea ultimatumului dat de Comisia Europeană. Bruxelles-ul ameninţă guvernul polonez că, în cazul în care nu modifică noile legi, Comisia propune sancţionarea Poloniei, inclusiv cu aşa numita opţiune nucleară, activarea articolului 7, care poate suspenda dreptul de vot al unei ţări membre.

Pentru o asemenea sancţiune însă ar fi nevoie de unanimitate, iar unul dintre liderii europeni care deja a anunţat că va vota împotrivă este premierul ungar, Viktor Orban.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite