Politologul Mark Galeotti: Retragerea din Herson este o încercare de a provoca mai multe dileme Occidentului

Politologul Mark Galeotti: Retragerea din Herson este o încercare de a provoca mai multe dileme Occidentului
Politologul Mark Galeotti: Retragerea din Herson este o încercare de a provoca mai multe dileme Occidentului
10 noiembrie 2022, 16:01

Redăm argumentele lui Mark Galeotti.

***

Acum se pare că singurul om care, asemenea lui Canute, se punea împotriva valului, a recunoscut în sfârșit acest lucru: Vladimir Putin și-a lăsat generalii să se retragă. Ar putea fi vorba de un șiretlic viclean, dar șansele ca acest lucru să se întâmple sunt din ce în ce mai mari.

Putin, deși întotdeauna dispus să-și lase slugile să se arunce pe grenade în numele său, a fost fericit să nu fie vizibil legat de această decizie. În schimb, într-o piesă de teatru stângaci, comandantul de câmp, generalul Serghei Surovikin, a recomandat „asumarea apărării de-a lungul malului stâng” al râului, invocând necesitatea de a reduce la minimum victimele civile și de a păstra „capacitatea de luptă a grupului de forțe”.

Ministrul apărării, Serghei Șoigu, i-a ordonat sumbru să „înceapă retragerea trupelor și să ia toate măsurile pentru a asigura relocarea în siguranță a personalului, armamentului și echipamentelor în spatele Niprului”, ca și cum acest lucru nu ar fi fost decis la Kremlin, ci acolo, în postul de comandă al așa-numitului Grup Unificat de Forțe din Zona Operațiunii Militare Speciale din Ucraina.

În acest fel, furia inevitabilă a naționaliștilor va fi îndreptată împotriva lui Șoigu și Surovikin dacă lucrurile vor merge prost. La urma urmei, soarta înaltelor figuri militare rusești în aceste zile este aceea de a fi vesta antiglonț a lui Putin. Comandantul-șef, cel care tocmai la sfârșitul lunii septembrie a anunțat că „locuitorii din Donețk, Lugansk, Zaporijie și Herson devin cetățenii noștri pentru totdeauna”, a fost vizibil absent.

Aceasta este o înfrângere militară, dar nu neapărat una decisivă. Multe vor depinde de măsura în care rușii vor reuși să gestioneze o retragere ordonată, mai degrabă decât o debandadă. Ne-am aștepta ca ei să fi planificat acest lucru, să fi retras stocurile de material și muniție pe care nu doresc ca ucrainenii să le ia, poate chiar să fi decis să ridice de la sol mai multe dintre avioanele lor, care nu sunt în general atente la riscuri, pentru a acoperi retragerea. În mod corect, însă, rușii au comis suficiente gafe elementare în acest război încât nimic din toate acestea nu poate fi garantat. În plus, o retragere sub foc – și mai ales una care implică traversarea unui râu – este una dintre cele mai greu de realizat.

Dacă va funcționa, atunci rușii vor fi cedat singurul oraș important pe care îl luaseră în această invazie, dar acum au șansa de a se consolida de-a lungul unei linii defensive mai viabile de-a lungul Niprului. Ei s-au pregătit deja, construind redute și evacuând civilii pentru a crea zone de foc liber și, de asemenea, pentru a putea folosi casele golite în vederea găzduirii trupelor pe durata iernii ucrainene care se apropie.

Cei aproximativ 80.000 de rezerviști mobilizați și trimiși de urgență pe linia frontului au suferit pierderi îngrozitoare, dar, dacă sunt instalați în poziții defensive adecvate, măcar cu hrană și adăpost adecvat, ar putea avea o anumită utilitate militară.

Bineînțeles, Putin nu se poate asocia cu o narațiune care este, de fapt, despre o mică retragere în speranța de a încerca să evite o debandadă – este mult prea puțin eroică. În schimb, atât din motive politice, cât și strategice, este probabil să asistăm la o nouă escaladare a tipului de bombardamente cu drone kamikaze care au martelat infrastructura Ucrainei.

Pe lângă faptul că e o supărare pentru naționaliștii din Rusia, acest lucru este o încercare de a deturna resursele Ucrainei și de a provoca mai multe dileme Occidentului. Există o limită a asistenței practice care poate fi oferită – de exemplu, nu există decât un număr limitat de generatoare diesel care pot fi trimise acolo în grabă și nu există decât o cantitate limitată de motorină. Speranța lui Putin este că întreruperile generalizate de energie electrică ar putea genera un nou val masiv de refugiați care să se îndrepte spre vest, chiar în momentul în care guvernele și societățile simt deja presiunea. Este extrem de puțin probabil ca acest lucru să submineze în mod serios sprijinul pentru Ucraina, dar Putin se va agăța de orice paie poate.

Deocamdată, însă, va trebui să vedem dacă și cum se vor retrage rușii din Herson și cât de mare va fi prețul pe care ucrainenii vor plăti în acest proces. Este prea mult să spunem că viitorul lui Șoigu și al lui Surovikin atârnă în balanță, dar, pe măsură ce liniile frontului se retrag, Crimeea intră tot mai clar în joc – și este posibil ca acesta să fie un premiu la care Putin va simți că nu-și poate permite să renunțe. Urmăriți acest loc.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite