Politolog: „Aceasta este Rusia micilor orașe depresive”. Meduza: Prigojin ar putea crea un partid de tip Jirinovski

Evgheni Prigojin
Evgheni Prigojin
15 noiembrie 2022, 15:56

„Deținuții au cel mai înalt nivel de conștiință, mult mai înalt decât elita rusă. Pentru că deținuții sunt țărani obișnuiți, de la plug, care la un moment dat în viață au avut ghinion, de aceea au răspuns atât de în masă îndemnului de a merge ca voluntari”. Astfel a răspuns Evgheni Prigojin, pe 11 noiembrie, pe site-ul Orașul nostru, al localității Tiumen, la o întrebare despre recrutarea ca mercenari pentru războiul din Ucraina a deținuților din regiune. Ceva mai devreme, el criticase „elitele” în aproximativ aceiași termeni, legat de mobilizare: „Nu a existat nicio mobilizare a elitelor. Oligarhii și alți reprezentanți ai elitelor au trăit într-o stare de confort nesfârșit și continuă să trăiască așa. Până când copiii lor nu vor intra în război, nu va avea loc o mobilizare deplină a țării”.

Iar comentând moartea lui Evgheni Nujin (un fost mercenar din Wagner PMC, ucis cu brutalitate, pentru „trădare”), Prigojin a declarat: „Nu există doar trădători care lasă mitraliera și merg la inamic, trădându-și poporul și patria. Unii trădători stau în birourile lor, fără să se gândească la propriul popor”.

Potrivit a două surse Meduza apropiate Kremlinului și familiarizate cu Evgheni Prigojin, o astfel de „retorică anti-elite” nu este un accident, ci ține de faptul că Prigojin se gândește să creeze un fel de „mișcare conservatoare”, care în viitor s-ar putea transforma într-un partid politic.

Se presupune că această mișcare va miza pe „patriotism și statalitate” și va fi angajată în critici constante la adresa oficialilor și oamenilor de afaceri ruși. Potrivit surselor Meduza, familiarizate cu omul de afaceri, Prigojin a venit cu această idee, printre altele, după ce a observat activitățile echipei lui Alexei Navalny, care lansează în mod regulat anchete privind corupția. Această informație a fost confirmată de o sursă apropiată din rândul autorităților din Sankt Petersburg. „Prigozhin înțelege repede, învață repede. Se poate prezenta ca omul din popor care cere egalitate”, a spus unul dintre interlocutorii Meduza.

Sursele au adăugat că, pe lângă abordarea „anti-elite”, Prigojin intenționează să folosească o agendă „revanșistă”: „Se va cultiva un sentiment de răzbunare pentru eșecurile militare, că ne vom lua oricum revanșa. Ei bine, cine este de vină pentru faptul că nu am ajuns la Kiev și am predat condiționat  Herson? Da, aceeași elită”.

Interlocutorii Meduza, apropiați de Kremlin, au spus că în acest proiect Evgheni Prigojin ar putea fi numit „partenerul junior” al fraților Kovalciuk, oameni de afaceri apropiați lui Vladimir Putin. După cum scrisese Meduza anterior, frații Kovalciuc, împreună cu Prigojin, se luptă cu guvernatorul Sankt-Petersburg, Alexander Beglov, de mai bine de un an, deși anterior îl ajutaseră. Motivul conflictului este reprezentat de contractele pe bani publici din oraș. Nu cu mult timp în urmă, Prigojin a depus chiar două cereri la Procuratura Generală împotriva lui Beglov – el vrea verificarea informațiilor despre crearea unei organizații infracționale de către guvernator și despre posibila sa trădare.

O sursă Meduza, apropiată Kremlinului, a precizat că Prigojin este „unul dintre instrumentele Kovalciucilor”, care vor să-i arate lui Putin că pot fi unii dintre „principalii jucători din politica țării”. „Pentru ei, acesta este un instrument de lucru pe segmentul patriotic, [precum și de] intimidare și demoralizare a elitei, astfel încât să nu se gândească să „sară” din banca președintelui”, a explicat sursa lui Meduza.

Meduza scrisese anterior că înainte de alegerile pentru Duma de Stat din 2021, Kovalciuk a „patronase” partidul Poporul Nou, care în cele din urmă a ajuns în parlament. Cam în aceeași perioadă, Prigojin a avut proiecte politice asemănătoare: omul de afaceri plănuia să câștige controlul asupra partidului Rodina, dar în cele din urmă administrația prezidențială a decis că acest partid nu trebuie dezvoltat.

Sursele Meduza, apropiate de Kremlin, au subliniat că de la izbucnirea războiului, Prigojin a fost în contact constant cu Putin și „poate ajunge la el”. Interlocutorii Meduza au subliniat însă că nu știu dacă fondatorul PMC Wagner a discutat cu președintele despre cariera sa politică. În același timp, ei au remarcat că Prigojin ar putea primi o „sancțiune” de la Kremlin pentru acest lucru.

„Trebuie să înțelegeți că acesta este un proiect de nișă, conceput pentru majoritatea ultra-patriotică, și care în același timp nu sprijină autoritățile în toate și critică elita, oficialitățile și oamenii de afaceri”, a rezumat una dintre sursele apropiate Kremlinului, adăugând că influența tot mai mare a lui Prigojin îi îngrijorează deja pe unii oficiali de rang înalt.

Analistul politic Ivan Preobrajenski a declarat, pentru Meduza, că Evgheni Prigojin „în anumite circumstanțe ar putea fi popular în zona publicului lui Vladimir Jirinovski”.

„Aceasta este Rusia micilor orașe depresive, a elevilor de școli profesionale și a unui grup social imens – purtători ai unei conștiințe specifice închisorii. De la adepții așa-numitei AUE (recunoscută ca extremistă, în Rusia) până la deținuții înșiși și gardienii lor, cei mai mulți dintre aceștia având aceeași conștiință, și mulți alți oficiali ruși din structurile de securitate”, a explicat el.

La rândul său, politologul Konstantin Kalacev a remarcat că Prigojin folosește deja o retorică amintind de cea a lui Jirinovski. Dar dacă asta „a fost ca actor, a jucat un rol”, atunci fondatorul PMC Wagner „face totul în serios”: „Într-o societate frustrată, național-populismul a început ca o farsă, iar acum totul poate fi crescut. La maximum”.

În același timp, potrivit lui Preobrajensky, Prigojin oricum nu va putea obține succese cu adevărat mari în alegeri. Cu toate acestea, s-ar putea să nu aibă nevoie de acest lucru: „Situația din țară se îndreaptă mai degrabă spre faptul că va începe preluarea puterii cu forța”.

Reprezentanții lui Evgheni Prigojin și ai fraților Kovalciuk nu au răspuns la întrebările Meduza, până la momentul publicării.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite