Poliţiştii au protestat de ziua lor, nemulțumiți de reforma pensiilor speciale

Protestul polițiștilor în Capitală / capura video
Protestul polițiștilor în Capitală / capura video
25 martie 2023, 10:46

Polițiștii se tem că reforma pensiilor speciale le-ar putea reduce la jumătate veniturile și sunt supărați că nu li se aplică nici acum Legea salarizării din 2017.

Pensiile militare nu sunt pensii speciale, iar dacă s-ar schimba formula de calcul a pensiilor militare, un polițist care acum ia acum în jur de 4.300 de lei, va lua undeva la 2.500 de lei. Am intrat în acest sistem acum 15 ani pentru că știam ce salariu o să am, știam cât voi lucra în acest sistem, știam cu ce pensie voi ieși din acest sistem. Ca să vii acum în timpul jocului, să schimbi regulile jocului – nu e ok.

Ne deranjează faptul că nu ne-au dat salariile restante.

Sindicaliștii se tem că uniforma va deveni tot mai neatractivă pentru tineri.

Cosmin Andreica, președintele Sindicatului Europol: Ca medie, dacă ne raportăm la organigramele existente, lipsesc cam 20-25%. În Capitală, există la o secție de poliție o patrulă sau maxim două patrule de ordine publică, timp de 8 ore, în timp ce în urmă cu 20 de ani, existau șapte sau opt patrule.

Prin PNRR, Guvernul și-a asumat o reformă care să aducă modul de calcul al pensiilor speciale la formule asemănătoare cu cele din sistemul general de pensii. Spre exemplu, în cazul indemnizațiilor angajaților din sistemul de Apărare și Ordine Publică, calculele făcute de experții Băncii Mondiale arată că ponderea contribuției la pensia militară este de 60%, iar restul de 40% este suportat din buget.

Lucian Bode, ministrul Afacerilor Interne: Orice modificare, fie și cea propusă de Comisie, acea rată de înlocuire de 45%, poate fi aplicată pentru viitor, poate fi aplicată pentru cei care intră în sistem de la momentul în care ea devine lege. Susțin ca aceste măsuri să fie luate pentru viitor.

Banca Mondială a propus mai multe variante prin care Guvernul să facă reforma pensiilor speciale. Acestea țin de principiile echității și contributivității. Modificările ar trebui adoptate până în aprilie, altfel riscăm să pierdem 3 miliarde de euro de la Comisia Europeană.

–––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––-

Sunt nemulţumiti de grilă de salarizare, de lipsa sporurilor, dar mai ales de faptul că prin reforma PNRR le-ar putea fi tăiate pensiile de serviciu.

Angajaţii din poliție au fost și ieri în stradă, când li s-au alăturat colegii din penitenciare și militarii rezerviști.

Cosmin Andreica, președinte Sindicatul Europol:Sindicatul Europol protestează alături de celelalte sindicate pentru a atrage atenția asupra a trei chestiuni: neaplicarea Legii salarizării din 2017, intenția de modificare a Legii pensiilor și, nu în ultimul rând, deficitul mare de personal, care obligă un polițist să facă muncă a trei sau patru polițiști și, în mod implicit, nu mai vorbim de o performanță profesională și despre servicii de calitate, ci vorbim mai degrabă de o prostituție profesională și despre un sistem care deja este la limita colapsului.

La protest au participat poliţiştii din Ministerul Afacerilor Interne (MAI), poliţiştii de penitenciare, rezerviştii militari şi personalul contractual din sistemul de apărare, ordine publică şi securitate naţională (SAOPSN).

Principalele revendicări transmise Guvernului, MAI şi Parlamentului, de către Sindicatul Naţional al Poliţiştilor şi Personalului Contractual, care privesc angajaţii în activitate şi rezerviştii/pensionarii militari, vizează aplicarea, de urgenţă şi în integralitate, a Legii-cadru a salarizării nr. 153/2017 (în ceea ce priveşte Anexele VI şi VIII, care fac referire la militarii, poliţiştii şi personalul contractual din Sistemul Naţional de Apărare, Ordine Publică şi Siguranţă Naţională), aşa cum s-a procedat în cazul altor familii ocupaţionale/sectoare de activitate, care au intrat în grilele de salarizare la termen), salarizarea decentă, acordarea drepturilor pentru transport şi încadrarea în condiţii de muncă adecvate a personalului contractual din MAI/SNAOPSN şi aplicarea Legii nr. 223/2015 privind pensiile militare de stat, în forma votată iniţial, pentru a asigura stabilitatea şi predictibilitatea acestui sistem de pensii existent în toate statele membre NATO/UE .

De asemenea, sindicaliştii mai cer aplicarea sporurilor la valoarea salariilor în plată, nu la valori inferioare, unele chiar din anul 2009, majorarea normei de hrană/normei de echipare şi a sporului de suprasolicitare neuropsihică, prin raportare la valoarea actuală a pieţei şi, respectiv, la riscurile profesionale, incompatibilităţile şi interdicţiile prevăzute de lege poliţiştilor judiciarişti şi un nou Statut al poliţistului şi un Ghid al carierei poliţistului, dată fiind perimarea actualelor prevederi, în vigoare de peste 20 de ani, timp în care am devenit stat membru UE şi NATO.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă