Poliţiştii au protestat de ziua lor. Marş de la Ministerul Afacerilor Interne în Piaţa Victoriei

25 martie 2017, 11:26

ACTUALIZARE Telejurnal 19.00Protestul poliţiştilor nu a reuşit însă să-i convingă pe guvernanţi. După aproape 3 ore de negocieri cu ministrul de Interneşsi un secretar de stat de la Finanţe, liderii de sindicat au ieşit din cladirea Guvernului doar cu promisiuni.

Cea mai importantă cerere, creşterea salariilor cu 20%, va fi discutată la Ministerul de Interne la începutul săptămânii viitoare. Însă liderii de sindicat sunt sceptici în privinţa rezultatelor.

După 3 ore în care şi-au strigat nemulţumirile în Piaţa Victoriei, poliţiştii au plecat acasă.

Liderii de sindicat avertizează că vor continua protestele până când salariile vor fi mărite cu 20%.

ACTUALIZARE Telejurnal 14.00 În Piaţa Victoriei  protestează în jur de 4 mii de poliţişti. Liderii de sindicat au intrat la negocieri la guvern.

„Astăzi protestăm din două motive fundamentale. Pe termen scurt, eliminarea disfuncţiilor salariale din sistemul public, pentru că Poliţia, în raport cu celelalte sisteme a fost lăsată jos, la baza piramidei salarizării, şi atunci sigur că avem câteva revendicări care ar trebui să intre în vigoare de ieri. Am solicitat o majorare salarială de 20%, la fel cum s-au aplicat şi în celelalte sisteme”, a declarat președintele Sindicatului Național al Polițiștilor și al Personalului Contractual, Dumitru Coarnă.

Liderii de sindicat au atras atenţia că o mare problemă este şi lipsa de personal.

În Ministerul Afacerilor Interne sunt disponibile aproximativ 25 de mii de posturi. În Poliţie sunt libere peste 12 mii de posturi, transmite Adelin Petrişor.

ACTUALIZARE 11.30 Protestatarii au plecat în marş spre Piaţa Victoriei, unde vor continua acţiunea până la ora 16:00.

Poliţiştii au început să se adune în parcarea din faţa ministerului încă de la ora 9:00, iar acţiunea de protest a început la ora 10:00, notează Agerpres.

Protestatarii îi cer ministrului de Interne, Carmen Dan, să se respecte drepturile poliţiştilor şi ale personalului din MAI. De asemenea, vor eliminarea disfuncţiilor din sistemul public de salarizare.

Poliţiştii solicită emiterea unei ordonanţe de urgenţă care să prevadă majorarea salariilor funcţiei de bază cu 20% şi calcularea sporurilor pe bază de pontaj (pentru munca de noapte, pentru condiţii grele, pentru sâmbete, duminici şi sărbători legale lucrate) la salariul funcţiei de bază de la 1 aprilie 2017, se arată într-un comunicat citat de Agerpres.

Liderii de sindicat consideră că trebuie să se regăsească în cadrul aceleiaşi ordonanţe şi plata asigurării serviciului de intervenţie prin chemări de la domiciliu cu 40% din salariul de funcţie, la fel ca în cazul medicilor.

O altă revendicare priveşte eliminarea plafonului de 30% din salariul funcţiei de bază pentru sporuri, compensaţii, prime şi indemnizaţii individuale, dar şi acordarea unei majorări de 100% (faţă de 75% cât este acum) pentru munca prestată în zilele de repaus săptămânal şi în celelalte zile în care, în conformitate cu reglementările în vigoare, nu se lucrează.

Protestul este organizat de Federaţia Sindicatelor Naţionale ale Poliţiştilor şi Personalului Contractual din România şi PRO LEX. Sunt aşteptaţi să participe şi poliţişti neafiliaţi sau afiliaţi altor sindicate, atât din Bucureşti, cât şi din ţară.

Şi săptămâna trecută poliţiştii au protestat la Ministerul de Interne, dar şi în trafic.

Nemulţumiţi de salarii, agenţii de la Rutieră au dat avertismente în loc de amenzi.

Răspunsul ministrului de Interne, Carmen Dan, după întâlnirea cu protestatarii din poliţie: Am luat nişte decizii care s-au concretizat în amendamente

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă