Poliţiştii acţionează după un manual de bune practici, din 2007. După cazul Caracal, parlamentarii vor să-i sprijine printr-o lege

În România, nu există o lege care să reglementeze modul de operare în cazuri grave, cum este cel de la Caracal. Poliţiştii acționează după un manual de bune practici, fără putere de lege. Până acum, politicienii au respins toate proiectele în acest sens dar, în urma tragediei de la Caracal, parlamentarii cheamă autorităţile din domeniu să discute pe tema unei legi care să-i ajute pe poliţişti să intervină eficient.

01 August 2019, 19:26 (actualizat 01 August 2019, 19:27) |
Polițiștii nu sunt sprijiniți de lege
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

Manualul de bune practici a fost parafat în 2007. Documentul arată ce trebuie să facă oamenii legii în cazul unui copil dispărut, inclusiv întrebările la care trebuie să răspundă cei care anunță un astfel de caz. Fără putere de lege, cele 165 de pagini ale manualului sunt inutile într-un caz precum cel din Caracal.

În momentul de față nu există nicio prevedere în lege care să încadreze contextul și să arate ce înseamnă dispariție. În situația în care, de exemplu, părinții știu că copilul lor au asupra lor un telefon, polițiștii nu au nicio pârghie la dispoziţie ca acel telefon să fie ascultat sau localizat”, spune Cosmin Andreica, președintele sindicatului polițiștilor Europol.

Aleșii au încercat de-a lungul timpului să modifice legea, sau să propună noi acte normative care să permită oamenilor legii să-i pedepsească mai aspru pe violatori sau pe cei care răpesc copii.

Însă proiectele de lege fie au rămas prin sertare, fie au fost respinse pe bandă rulantă.

Toate proiectele pe care le propusesem, sub aspectul de modificare a legislației, s-au izbit de reticență legislativului. S- a spus de fiecare dată că nu trebuie pedepse mai aspre și trebuie găsită o altfel de legislație. A asigura fluență, să știi cum trebuie intervenit, a asigura protecția în astfel de cazuri este esențială. Nu e suficient să te trezești, din când în când, pe cazuri punctuale”, spune deputatul PSD Tudor Ciuhodaru.

Primele ore sunt cruciale în dispariția unui copil, indiferent de vârstă. Dacă vorbim de copii mici, vorbim despre supraviețuire, dacă vorbim despre adolescenți ne referim la pericolul de a fi exploatați și traficați din punct de vedere sexual”, spune Mihaela Dinu, coordonator program „Salvați Copii”.

Cu acest vid legislativ și cu un caz care a înmărmurit întreaga țară, responsabilii din comisiile pentru drepturile omului ale Parlamentului arată cu degetul către Executiv și către Ministerul de Interne.

Guvernul nu ne-a dat niciun proiect legislativ pe tema asta, dacă aveau vreo lacună. Profesioniștii din MAI puteau să spună că au un vid, ministrul dădea la premier și făceau HG. Un parlamentar nu știe să facă un studiu să vadă ce lipsește într-un domeniu. Parlamentarii sunt de mai multe profesii”, spune senatorul PNL Ion Marcel Vela.

Inițiativa legislativă o are Guvernul. Ministerul este cel care propune. Cei care utilizează, aplică prevederile legale, ei sunt primii care constată că sunt zone neacoperite. Îți trebuie profesioniști și nimeni nu îți limitează o intervenţie”, spune Victor Paul Dobre, senator PNL.

Manualul de bune practici ar urma să dispară după 12 ani, de când a fost adoptat. Mai mobilizați ca niciodată, în urmă cazului Caracal, liderii partidelor politice vor acum o lege prin care polițiștii să știe cum să reacționeze în cazul dispariției unui copil, sau pentru victimele unor abuzuri, traficului de persoane, sau pornografiei infantilă.

Am luat și din practică europeană și din practica SUA. Multe state au legi speciale în cazul disparițiilor. O să venim cu un astfel de proiect de lege”, spune Marcel Ciolacu, președinte Camerei Deputaţilor.

Parlamentarii cheamă la discuții organizațiile din domeniu și vor o subcomisie pentru drepturile copilului.

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN POLITIC
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 10°C 13°C
IASI 8°C 12°C
CLUJ 5°C 9°C
CONSTANTA 10°C 13°C
CRAIOVA 11°C 11°C
BRASOV 5°C 9°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
TVR65
ARHIVĂ ȘTIRI