Zece țări din Europa de Est, printre care și România, cer Comisiei Europene să le permită renunțarea la achiziția de vaccinuri anti-Covid

Contractele ar trebui să poată fi reziliate „dacă nu mai sunt necesare din punct de vedere sanitar și epidemiologic”, spun guvernele mai multor țări din Europa de Est, printre care și România, într-o scrisoare citată de POLITICO.

06 Iunie 2022, 09:28 (actualizat 06 Iunie 2022, 13:14) Știrile TVR |

Un grup de zece țări est-europene au adresat o petiție Comisiei Europene în care cer renegocierea contractelor de vaccin împotriva coronavirusului, într-o scrisoare citată de POLITICO, care invocă o ofertă excesivă de doze și necesitatea de a proteja finanțele statului.

Contractele ar trebui să poată fi reziliate „dacă nu mai sunt necesare din punct de vedere sanitar și epidemiologic”, este una dintre solicitările scrisorii. În alte cazuri, ar trebui să fie posibilă reducerea numărului de doze care sunt comandate, astfel încât acestea să reflecte mai bine cererea de vaccinuri.

Scrisoarea a fost trimisă vineri seara și este adresată comisarului UE pentru sănătate, Stella Kyriakides. Polonia a avut inițiativa, iar scrisoarea a fost semnată și de Bulgaria, Croația, Estonia, Ungaria, Letonia, Lituania, România, Slovacia și Slovenia.

Mai multe țări din Europa de Est și-au exprimat anterior îngrijorarea în privința contractelor existente privind vaccinurile împotriva coronavirusului, semnate în apogeul pandemiei, când UE era supusă unei presiuni publice intense pentru a procura serul.  Ele au arătat că acele contracte le-au blocat să cumpere prea multe doze, care acum nu sunt necesare.

Comisia a asigurat până la 4,2 miliarde de doze de vaccinuri împotriva coronavirusului, de aproape zece ori mai mare decât populația UE. În februarie, au fost livrate 1,3 miliarde.

În ciuda semnelor că pandemia se diminuează și că au fost atinse niveluri satisfăcătoare de vaccinare în întreaga UE, contractele cu producătorii de vaccinuri prevăd furnizarea de cantități de vaccinuri care depășesc semnificativ nevoile statelor membre și capacitatea de a le absorbi”, se arată în scrisoare.

Țările care au semnat scrisoarea susțin că vaccinurile riscă să expire neutilizate, având în vedere problemele pe care le-au întâmpinat donațiile de vaccinuri, ceea ce reprezintă „o risipă de resurse publice care nu poate fi explicată în mod rezonabil publicului”.

Eforturile depuse de Comisie de a modifica contractele pentru a eșalona mai bine livrările nu merg suficient de departe, potrivit grupului de țări din Europa de Est. Țările scriu că părțile din contractele care reglementează achizițiile de vaccinuri trebuie modificate.

Scrisoarea menționează, de asemenea, problema livrării vaccinurilor aproape de data de expirare, lucru menționat pentru prima dată de țările baltice, și solicită o cerință minimă de valabilitate.

Alte solicitări includ asigurarea faptului că vaccinurile protejează împotriva celor mai recente variante aflate în circulație și posibilitatea ca Autoritatea UE de Pregătire și Răspuns la Situații de Sănătate să cumpere vaccinuri neutilizate pentru a crea un stoc comun și, de asemenea, pentru a permite donații către restul lumii într-un mod mai coordonat.

ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN CORONAVIRUS
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 27°C 23°C
IASI 19°C 17°C
CLUJ 17°C 14°C
CONSTANTA 22°C 22°C
CRAIOVA 22°C 20°C
BRASOV 15°C 14°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI