Politico: Următorul șef al NATO? Invitarea premierului danez la Washington provoacă speculații

Mette Frederiksen
Mette Frederiksen
25 mai 2023, 13:04

Premierul danez Mette Frederiksen a apărut ca un candidat serios pentru a conduce NATO în urma unei invitații de a vizita Casa Albă.

Washingtonul a anunțat că președintele Joe Biden o va găzdui pe Frederiksen luna viitoare, alimentând discuțiile la sediul NATO, și anume întrebarea dacă SUA îl vor susține pe liderul danez pentru șefia alianței, care este rezervată în mod tradițional unui european, dar care necesită binecuvântarea Washingtonului.

Actualul secretar general, Jens Stoltenberg, urmează să-și părăsească postul la sfârșitul lunii septembrie, după mai multe prelungiri, deși este posibil să mai rămână în funcție câteva luni dacă liderii alianței nu se vor putea pune de acord asupra unui înlocuitor.

Liderul danez bifează mai multe căsuțe. Aliații caută un politician cu statura unui șef de guvern și, având în vedere că toți șefii anteriori ai NATO au fost bărbați, există o presiune puternică pentru a găsi un candidat de sex feminin.

În același timp, Danemarca este văzută ca o țară de mijloc în cadrul alianței – un susținător puternic al Ucrainei care, cu toate acestea, nu este la fel de dură ca unele țări de pe flancul estic.

„Cred că este un candidat serios”, a declarat un diplomat vest-european, căruia i s-a acordat anonimatul pentru a discuta despre dinamica internă a alianței.

Un diplomat de rang înalt din Europa Centrală a împărtășit acest sentiment.

„Ea este într-adevăr luată în serios de o serie de aliați mai mari”, a declarat diplomatul, adăugând că premierul danez „a fost destul de solid în cursul războiului din Ucraina”.

Dar Frederiksen provine dintr-o țară care a ocupat recent această funcție – fostul premier danez Anders Fogh Rasmussen a fost secretar general al NATO între 2009 și 2014.

„Nu toți aliații ar putea fi fericiți să vadă un alt candidat dintr-o țară nordică”, a declarat diplomatul vest-european.

Diplomatul de rang înalt din Europa Centrală a fost și mai tranșant, precizând: „Există un grup de națiuni predestinate să desemneze un secretar general?”

Danemarca este, de asemenea, în urmă în ceea ce privește cheltuielile pentru apărare, o problemă care ar putea stârni îngrijorare în unele capitale. Copenhaga a cheltuit doar 1,38% din producția economică pentru apărare în 2022, potrivit celor mai recente estimări NATO, fiind departe de obiectivul de 2% al alianței.

„Ce mesaj privind cheltuielile pentru apărare va transmite acest lucru?”, a întrebat diplomatul de rang înalt din Europa Centrală.

În plus, rămâne neclar când – și dacă – Frederiksen va fi disponibilă.

Oricum ar fi, NATO și eforturile sale de a sprijini Ucraina vor fi în fruntea agendei în timpul călătoriei liderului danez la Washington.

Într-o declarație, Casa Albă a precizat că Biden și Frederiksen „vor trece în revistă eforturile noastre în calitate de aliați NATO și parteneri apropiați pentru a consolida securitatea transatlantică și pentru a susține prosperitatea economică” și „vor discuta despre sprijinul nostru neclintit pentru Ucraina în fața războiului brutal de agresiune al Rusiei”.

Invitația a stârnit curiozitatea în Europa cu privire la poziția lui Frederiksen la Washington – și în cadrul NATO, dominat de SUA. În timp ce decizia finală necesită unanimitate între cei 31 de membri ai alianței, guvernul american a verificat în mod tradițional candidații înainte de a face o selecție.

Întrebat dacă Frederiksen este o candidată serioasă pentru a conduce NATO, un al doilea diplomat de rang înalt din Europa Centrală a răspuns că „ar putea fi”.

Însuși premierul danez a minimalizat speculațiile privind o posibilă schimbare a postului, insistând luna trecută că nu este un candidat. Biroul ei nu a răspuns la întrebări privind ultimele discuții.

Iar unii oficiali avertizează că, deși Frederiksen ar putea fi un candidat puternic, subiectul este încă larg deschis. Printre alte nume care circulă în prezent ca posibili candidați se numără premierul olandez Mark Rutte, premierul spaniol Pedro Sánchez și secretarul britanic al apărării Ben Wallace.

Prim-ministrul estonian Kaja Kallas, o figură populară în cadrul alianței, este, de asemenea, adesea menționată ca fiind un candidat.

„Dacă suntem în căutarea unei femei, de ce nu Kallas?”, a declarat primul diplomat de rang înalt din Europa Centrală.

Dar unii aliați occidentali sunt precauți în privința selectării unui lider perceput ca fiind prea belicos în timp ce războiul face ravagii pe continent.

„Am auzit că Frederiksen are calități excelente. Și este clar că Danemarca este un aliat de încredere”, a declarat un diplomat de rang înalt din Europa de Est, căruia i s-a acordat, de asemenea, anonimatul pentru a discuta despre această chestiune internă sensibilă.

Dar, a adăugat acesta, „există aliați din Est care se întreabă când și dacă un candidat din regiune va ajunge vreodată la conducerea NATO”.

„Invazia brutală a Rusiei în Ucraina”, a spus diplomatul, ”a dovedit că mulți dintre ei sunt de încredere și capabili”.

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă