Politico: UE, pe punctul de-a pune tunul pe TikTok

UE pe punctul de a pune tunurile pe TikTok
UE pe punctul de a pune tunurile pe TikTok
11 ianuarie 2023, 15:32

Acum, această ostilitate se răspândește în Europa, unde temerile legate de siguranța copiilor și relatările conform cărora TikTok a spionat jurnaliști folosind adresele IP ale acestora alimentează o reacție împotriva aplicației folosite de peste 250 de milioane de europeni.

În timp ce directorul executiv al TikTok, Shou Zi Chew, se îndrepta marți spre Bruxelles pentru a se întâlni cu Margrethe Vestager, cea mai importantă responsabilă cu politica digitală, în contextul unei reevaluări mai ample a legăturilor UE-China, compania sa se confrunta cu o serie de provocări juridice, de reglementare și de securitate în cadrul blocului – precum și cu o creștere a criticilor publice.

Unul dintre cei mai vehemenți critici este președintele francez Emmanuel Macron, care a numit TikTok „înșelător de inocent” și o cauză de „dependență reală” în rândul utilizatorilor, precum și o sursă de dezinformare rusă. Astfel de comentarii au mers mână în mână cu o acoperire mediatică agresivă în Franța, inclusiv pe prima pagină a cotidianului Le Parisien din 29 decembrie, care a numit TikTok – „Un adevărat pericol pentru creierul copiilor noștri”.

S-ar putea să se impună noi restricții. În timpul unei călătorii în Statele Unite în noiembrie, Macron a declarat unui grup de investitori americani și directori executivi francezi din domeniul tehnologiei că dorește să reglementeze TikTok, susțin două surse care au participat la discuții. TikTok neagă că este o aplicație dăunătoare și spune că are măsuri pentru a proteja copiii.

Deși nu a fost clar la ce reguli se referea Macron – biroul său a refuzat să comenteze – remarcile s-au adăugat la un tablou din ce în ce mai întunecat pentru TikTok. Pe lângă cele două anchete de confidențialitate la nivelul UE care urmează să se încheie în lunile următoare, TikTok trebuie să se confrunte cu noi cerințe extinse privind moderarea conținutului în conformitate cu noul regulament digital al blocului, DSA, de la jumătatea anului 2023 – precum și cu posibilitatea de a fi prins în noul regulament de concurență digitală al blocului, Digital Markets Act.

În răspunsurile la întrebările trimise prin e-mail, ministrul francez al sectorului digital, Jean-Noel Barrot, a declarat că Franța se va baza pe DSA și DMA pentru a reglementa TikTok la nivelul UE, deși „rămâne vigilent cu privire la aceste modele în continuă evoluție” ale social media susținute de publicitate. În cadrul întâlnirilor cu directorii TikTok, Barrot a adăugat că „nu a eșuat niciodată în a menține un nivel de presiune corespunzător mizelor DSA”.

Înaintea vizitei lui Chew la Bruxelles, Thierry Breton, comisarul pentru piața internă a blocului comunitar, l-a avertizat pe acesta cu privire la necesitatea de a „respecta integralitatea regulilor noastre”, potrivit comentariilor făcute de comisar în Spania. Un purtător de cuvânt al lui Vestager a declarat că aceasta a urmărit să „analizeze modul în care compania se pregătește pentru respectarea (posibilelor) obligații care îi revin în conformitate cu regulamentul nostru”.

Acestea fiind spuse, anchetele cu care se confruntă TikTok se referă la suspiciuni de încălcări care au avut deja loc. În cazul în care autoritatea de reglementare a datelor din Irlanda, care conduce investigațiile în numele altor state UE, constată că TikTok a încălcat regulamentul privind confidențialitatea din blocul comunitar, Regulamentul general privind protecția datelor, amenzile ar putea ajunge până la 4 % din cifra de afaceri globală a firmei. Sancțiunile pot fi chiar mai mari în temeiul DSA, care începe să se aplice marilor platforme la jumătatea anului 2023.

Temeri legate de spionaj

Cu toate acestea, faptul că va trebui să plătească câteva milioane de euro ar putea fi cel mai mic dintre problemele TikTok în Europa, deoarece unii legislatori de aici își urmează colegii din SUA și cer restricții mult mai stricte asupra aplicației, pe fondul temerilor că datele din TikTok vor fi folosite pentru spionaj.

TikTok face obiectul unei anchete pentru că a trimis date despre utilizatorii din UE în China – una dintre cele două anchete conduse de Irlanda. Rapoartele potrivit cărora angajații TikTok din China au folosit datele TikTok pentru a urmări mișcările a doi jurnaliști occidentali nu au făcut decât să intensifice temerile legate de spionaj, în special în Germania, țară foarte atentă la calitatea vieții private. (TikTok a recunoscut incidentul și a concediat patru angajați, spunând că a fost un acces neautorizat la datele utilizatorilor).

Invocând o „lipsă de securitate și de protecție a datelor”, precum și transferurile de date către China, purtătorul de cuvânt pentru politica digitală al grupului Partidului Social-Democrat din Bundestag a declarat că interdicția americană privind TikTok pentru telefoanele angajaților federali este „de înțeles”.

„Cred că este logic să se examineze în mod critic și aplicații precum TikTok și, dacă este necesar, să se ia măsuri. Prin urmare, îi sfătuiesc pe funcționarii publici, dar și pe fiecare cetățean, să nu instaleze servicii și aplicații nedemne de încredere pe smartphone-urile lor”, a adăugat Jens Zimmermann.

Maximilian Funke-Kaiser, purtătorul de cuvânt pentru politica digitală al grupului liberal FDP din parlamentul german, a mers chiar mai departe, ridicând perspectiva unei interdicții totale de utilizare a TikTok pe telefoanele guvernamentale. „Având în vedere riscurile pe care le prezintă aplicația în materie de confidențialitate și securitate și drepturile de acces de mare anvergură ale aplicației, consider că interzicerea TikTok pe telefoanele de serviciu ale oficialilor guvernamentali americani este adecvată. Măsuri corespunzătoare ar trebui să fie examinate și în Germania.”

Pentru Moritz Körner, un deputat centrist din Parlamentul European, riscurile potențiale legate de TikTok sunt mult mai mari decât în cazul Twitter, din cauza bazei de utilizatori mai mari a primei aplicații – cel puțin de cinci ori mai mulți utilizatori decât Twitter în Europa – și a faptului că până la o treime dintre utilizatori au vârste cuprinse între 13 și 19 ani.

„Aplicația chineză TikTok ar trebui să se afle sub supravegherea specială a autorităților europene”, a scris el într-un e-mail. „Lupta dintre sistemele autocratice și cele democratice se va desfășura și prin intermediul platformelor digitale. Europa trebuie să se trezească.”

Apel pentru o interdicție

Până în prezent, însă, niciun guvern sau organism public european nu a urmat exemplul SUA în ceea ce privește interzicerea utilizării TikTok pe telefoanele oficialilor. Ca răspuns la întrebările Politico, un purtător de cuvânt al Comisiei Europene – care și-a sfătuit anterior angajații să nu folosească WhatsApp de la Meta – a scris că orice restricție privind utilizarea TikTok pentru funcționarii UE ar „necesita o decizie politică și se va baza pe evaluarea atentă a preocupărilor legate de securitatea cibernetică în materie de protecție a datelor și altele.”

De asemenea, purtătorul de cuvânt a precizat că „nu există conturi oficiale ale Comisiei” pe TikTok.

Un purtător de cuvânt al Parlamentului European a declarat că serviciile sale „monitorizează în permanență” problemele de securitate cibernetică, dar că, „din cauza naturii problemelor de securitate, nu facem alte comentarii cu privire la platforme specifice”.

Politico a contactat agențiile de securitate cibernetică din UE, Marea Britanie și Germania pentru a le întreba dacă au avut sau au în plan restricții sau recomandări privind TikTok. Niciuna nu a semnalat vreo restricție specifică, ceea ce nu înseamnă că nu există. În Germania, de exemplu, funcționarii care folosesc iPhone-uri nu pot utiliza sau descărca TikTok în secțiunea telefonului lor în care pot fi accesate date confidențiale.

Pentru agenția de protecția datelor din Hamburg, una dintre cele 16 din sistemul federal german, restricționarea TikTok pe telefoanele oficiale ar fi o idee bună.

„Pe baza a ceea ce știm din sursele disponibile, împărtășim, printre altele, preocupările guvernului american pe care le-ați menționat și, prin urmare, am considera oportun ca agențiile guvernamentale din UE să se abțină de la utilizarea TikTok”, a declarat un purtător de cuvânt.

Acest lucru sugerează că amenințarea publică imediată pentru TikTok în Europa este legată de confidențialitate. Dintre cele două anchete desfășurate de autoritatea de reglementare a confidențialității din Irlanda, cea care analizează siguranța copiilor în aplicație este cea mai aproape de finalizare, potrivit unui purtător de cuvânt al Comisiei irlandeze pentru protecția datelor.

În funcție de rezultatul discuțiilor dintre autoritățile de reglementare din UE în materie de confidențialitate – ancheta privind siguranța copiilor este probabil să declanșeze un mecanism de soluționare a litigiilor – TikTok s-ar putea confrunta cu noi cerințe de verificare a vârstei în UE. Cealaltă investigație, care analizează transferurile de date ale TikTok către China, este posibil să se încheie spre sfârșitul anului 2023, dacă se declanșează un litigiu, a precizat purtătorul de cuvânt.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite