Politico: Planul lui Zelenski de reprimare a corupției trezește suspiciuni de mușamalizare

Volodimir Zelenski
Volodimir Zelenski
29 august 2023, 10:51

Decizia președintelui Volodimir Zelenski de a considera corupția din timpul războiului un act de trădare de patrie declanșează o reacție din partea oficialilor și a organismelor de supraveghere, care avertizează că planul ar putea slăbi principalele forțe ucrainene de combatere a corupției.

Doi oficiali de rang înalt care urmăresc propunerea, cărora li s-a acordat anonimatul pentru a vorbi deschis, spun că în cadrul agențiilor ucrainene de combatere a corupției cresc îngrijorările că planul lui Zelenski va sustrage cazurile de corupție de top de la supravegherea lor și le va trece la Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU), care se află sub comanda președintelui.

SBU ar putea, potențial, să aibă puterea de a îngropa cazurile de corupție care implică oficiali de rang înalt. Potrivit oficialilor, această mișcare ar putea pune în pericol infrastructura anticorupție a Ucrainei, iar organismele de supraveghere anticorupție trag un semnal de alarmă.

Prin echivalarea corupției cu trădarea, administrația Zelenski manipulează dorința publicului de a face dreptate, a declarat Vitali Șabunin, șeful Centrului de Acțiune Anticorupție (Antac), o organizație neguvernamentală ucraineană care monitorizează corupția. În realitate, a adăugat Șabunin, cabinetul lui Zelenski urmărește alte obiective: să protejeze oficialii de nivel înalt de acuzațiile de corupție și să obțină instrumente pentru a-și distruge adversarii.

„SBU va investiga aceleași cazuri ca și NABU [Biroul Național Anticorupție din Ucraina], ceea ce înseamnă că dovezile în cazurile «sensibile» pentru biroul președintelui vor fi distruse. După ce cazul [șefului adjunct al biroului președintelui, Oleg] Tatarov a fost transferat de la NABU la SBU – a fost îngropat acolo… Acum, cabinetul vrea să pună în practică acest lucru”, a avertizat Șabunin.

În timp ce jurnaliștii și organele anti-corupție încep să descopere mai multe presupuse scheme de corupție din primele luni ale invaziei președintelui rus Vladimir Putin, care a început în februarie 2022, Zelenski crede că acele zile au fost atât de grele încât oficialii ar trebui să fie lăsați în pace.

„Februarie și martie 2022 – a fost o luptă pentru existența Ucrainei. Dacă văd cazurile de corupție datate în acea perioadă, cer dovezi solide. Dacă există vreuna [o dovadă], cei vinovați trebuie să fie pedepsiți de instanță, nu de opinia publică”, a declarat Zelenski într-un interviu televizat. „În ceea ce privește ideea mea de a echivala corupția cu trădarea de patrie pe timp de război, cred că va fi un instrument foarte serios pentru a-i face să nu mai săvârșească așa ceva.”

În practică, aceasta va însemna prăbușirea sistemului anticorupție, a declarat Antac într-un comunicat.

„Potrivit surselor Centrului Anticorupție, proiectul de lege va da dreptul de a investiga corupția la nivel înalt SBU – un serviciu de securitate, controlat de biroul președintelui”, a declarat Antac în comunicat. Actuali și foști oficiali de rang înalt din cadrul SBU sunt descriși de presa ucraineană ca fiind apropiați de cabinetul lui Zelenski – o acuzație care a fost etichetată de mâna dreaptă a lui Zelenski, Andriy Yermak, drept „teorie a conspirației”.

Zelenskyy a acționat pentru a începe procesul de modificare a legii după ce săptămâna trecută a fost descoperit un alt caz de corupție din timpul războiului, în care doi oficiali ucraineni de rang înalt au fost numiți suspecți într-o schemă de deturnare de fonduri care implica achiziția de ajutor umanitar.

„Nu știu dacă parlamentarii ucraineni vor susține ideea mea, dar cu siguranță o voi propune… Trebuie să implementăm schimbări sistemice. Acesta este modul de a lupta împotriva corupției”, a declarat Zelenski.

El a adăugat că biroul său va înainta proiectul de lege parlamentului ucrainean în termen de o săptămână.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite