Politico: Macron vrea să vrăjească China, după ce a eșuat cu Putin

Emmanuel Macron la TF1
Emmanuel Macron la TF1
4 aprilie 2023, 13:37

Franța speră să îl descurajeze pe liderul chinez Xi Jinping să se apropie mai mult de președintele rus Vladimir Putin și dorește ca, în schimb, chinezii să joace un rol de mediere în ceea ce privește războiul din Ucraina.

Cu toate acestea, nu este clar ce pârghii are Macron – iar fundalul călătoriei sale de trei zile care începe marți nu este ușor. Europa continuă să se resimtă de pe urma impactului întreruperii legăturilor comerciale cu Rusia, iar tensiunile geopolitice se intensifică între China și SUA, cele mai mari două economii ale lumii.

Președintele francez vrea să joace o carte mai personală cu omologul său chinez, după ce și-a atras critici acerbe pentru orele de convorbiri telefonice fără rezultat cu Putin de anul trecut – un efort care nu a reușit să oprească invazia pe scară largă a Rusiei în Ucraina.

Se așteaptă ca Macron să petreacă mai multe ore în discuții cu Xi, iar călătoria include o vizită într-un oraș care are o valoare personală pentru președintele chinez.

„Puteți număra pe degetele de la o mână numărul liderilor mondiali care ar putea avea o discuție aprofundată cu Xi”, a declarat un consilier de la Elysée, care a cerut să rămână anonim pentru că nu a fost autorizat să vorbească public.

Dar, în timp ce așteptările în Franța cu privire la un progres sunt moderate, opinia altor oficiali occidentali este și mai sumbră.

Având în vedere încercările eșuate ale lui Macron de a juca un rol central în rezolvarea conflictelor, cum ar fi oprirea războiului din Ucraina sau salvarea acordului nuclear iranian, există îndoieli în SUA și în alte părți că această călătorie va aduce rezultate majore.

Casa Albă are puține așteptări ca Macron să înregistreze un progres, spun trei oficiali ai administrației, sub condiția anonimatului. Este puțin probabil ca Xi să dea curs solicitărilor lui Macron sau să reducă vreuna dintre mișcările asertive ale Chinei în Pacific, subliniază sursele citate.

Consilierii de la Casa Albă și-au amintit cu regret de încercările eșuate ale lui Macron de a se insera ca pacificator cu Putin în ajunul invaziei de acum mai bine de un an și nici de data asta nu se așteaptă ca președintele francez să dea lovitura.

Există, de asemenea, o oarecare îngrijorare în administrația Biden cu privire la potențialul de prietenie al Franței cu China într-un moment în care tensiunile dintre Washington și Beijing sunt la cel mai ridicat nivel din ultimele decenii, chiar dacă Casa Albă susține călătoria, au declarat cei trei oficiali. Nu există nicio rea-voință față de eforturile lui Macron la Beijing, au subliniat aceștia.

Dar ceea ce ar putea complica și mai mult eforturile lui Macron este o dușmănie emergentă între președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, care călătorește cu președintele, și chinezi.

Joi, într-un discurs de mare importanță privind relațiile UE-China, von der Leyen a îndemnat țările UE să „elimine riscurile” legate de dependența excesivă față de China. De asemenea, ea a lăsat să se înțeleagă că UE ar putea pune capăt unui acord comercial de referință cu China, care a fost încheiat în 2020, dar care ulterior s-a blocat. Comentariile sale au stârnit reacții rapide din partea diplomaților chinezi. Fu Cong, ambasadorul Chinei la Uniunea Europeană, a declarat vineri că este „puțin dezamăgit”.

„Acel discurs conținea o mulțime de reprezentări și interpretări greșite ale politicilor chineze și ale pozițiilor chineze”, a declarat Fu pentru postul de televiziune de stat CGTN.

Vizita europenilor va fi, de asemenea, analizată din perspectiva drepturilor omului, având în vedere pivotul autoritar al Chinei și presupusele încălcări ale drepturilor omului în întreaga națiune.

„Președintele Macron și von der Leyen nu ar trebui să ascundă sub preș autoritarismul tot mai profund al guvernului chinez în timpul vizitei lor la Beijing”, a declarat Bénédicte Jeannerod, director pentru Franța la Human Rights Watch. „Ei ar trebui să se folosească de aparițiile lor publice cu Xi Jinping pentru a-și exprima îngrijorarea puternică cu privire la încălcările generalizate ale drepturilor în toată China, la opresiunea accentuată în Hong Kong și Tibet și la crimele împotriva umanității din Xinjiang.”

Manualul de joc al lui Macron

Vorbind înaintea vizitei la Beijing, liderul francez a declarat că scopul său este de a „încerca să implice China cât mai mult posibil pentru a pune presiune asupra Rusiei” pe teme precum armele nucleare.

Dar va funcționa farmecul lui Macron asupra „celui mai bun prieten” al lui Putin, Xi?

China a încercat să se poziționeze ca parte neutră în conflict, chiar dacă și-a consolidat legăturile cu națiunea, importând energie din Rusia la preț redus. În pofida presiunii internaționale masive asupra Moscovei, Xi a decis să facă din Kremlin prima sa destinație pentru o vizită de stat după ce și-a asigurat un al treilea mandat. Între timp, POLITICO și alte surse media au raportat că chinezii au livrat de arme de asalt și veste antiglonț Rusiei.

Liderii vest-europeni care erau apropiați de Moscova chiar înainte de începerea războiului cer acum un angajament cu China, inclusiv Macron însuși. Premierul Spaniei, Pedro Sánchez, a fost în China cu câteva zile înainte de sosirea lui Macron, spunând că lumea „trebuie să îi asculte vocea” cu privire la Rusia și Ucraina.

În timpul vizitei sale, despre care consilierii discută cel puțin din noiembrie anul trecut, Macron va petrece câteva ore cu Xi la Beijing și îl va însoți pe acesta în orașul Guangzhou. Tatăl liderului chinez, Xi Zhongxun, a lucrat acolo ca guvernator al provinciei Guangdong.

„În total, președintele va petrece șase-șapte ore în discuții cu liderul chinez. Faptul că va fi primul președinte francez care vizitează Guangzhou este, de asemenea, o atingere personală, deoarece tatăl președintelui Xi a fost lider de partid acolo”, a declarat oficialul de la Elysee citat anterior.

Francezii speră că timpul pe care Macron îl petrece în privat cu Xi îi va ajuta să câștige sprijinul chinez în probleme precum oprirea atacurilor rusești asupra infrastructurii civile din Ucraina sau stoparea transferului ilegal de copii ucraineni.

De asemenea, este de așteptat ca Macron să încerce să testeze reacția lui Xi la amenințarea Rusiei de a găzdui rachete nucleare în Belarus, o decizie care contravine poziției de neproliferare a Chinei, la doar o lună după ce Beijingul și-a dezvăluit planul în 12 puncte pentru rezolvarea conflictului din Ucraina.

„Este absolut fundamental să avem momente de întâlniri private”, a declarat Sylvie Bermann, fost ambasador al Franței în China. „Diplomația înseamnă să joci un joc pe termen lung…Cu China, nu cred că este ușor să stabilești relații, cum se întâmplă cu occidentalii. Dar poate că asta înseamnă că vom putea vorbi atunci când va veni momentul.”

Totuși, în ciuda manifestării de bunăvoință, președintele francez nu se va abține să trimită „unele mesaje” Beijingului privind susținerea Rusiei, în special când vine vorba de livrări de arme, a declarat un oficial francez de rang înalt.

„Nu vom amenința, dar vom trimite câteva avertismente: Chinezii trebuie să înțeleagă că [trimiterea de arme] ar avea consecințe pentru Europa, pentru noi… Trebuie să le reamintim interesele noastre de securitate”. Oficialul a declarat că Macron se va feri de amenințări cu sancțiuni.

Antoine Bondaz, specialist în China la Fundația pentru Cercetare Strategică din Paris, a pus sub semnul întrebării încercarea lui Macron de-a se apropia de Xi. „Nu așa funcționează lucrurile în China. Nu președintele «micuț» al Franței, care va petrece câteva ore de plimbare cu Xi, va schimba lucrurile. China înțelege doar echilibrul de putere”, a spus el. „Poate că funcționează cu Putin, care a petrecut peste 400 de ore cu Xi în ultimii zece ani, dar Macron nu-l cunoaște pe Xi.”

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă

China crește exporturile. Economia din întreaga lume se zdruncină

Carnea de pui din Ucraina a devenit sperietoarea crescătorilor europeni