Politico: Emiratele Arabe Unite au plănuit să se folosească de COP28 pentru a face presiuni în avantajul petrolului și gazelor sale naturale, indică o scurgere de informații

Dubai
Dubai
28 noiembrie 2023, 09:01

Emiratele Arabe Unite (EAU) au plănuit să se folosească de poziția sa de țară-gazdă a iminentelor discuții COP28 ale Națiunilor Unite privind schimbările climatice pentru a discuta acorduri despre petrolul și gazele sale naturale cu mai mult de o duzină de țări, după cum arată documentele care au fost divulgate.

Notele de informare pregătite de echipa COP28 a EAU pentru întâlnirile cu guvernele străine în timpul summitului, care începe joi în Dubai, includ puncte de discuție ale companiilor petroliere și de energie regenerabilă ale statului, potrivit documentelor publicate luni de Centre for Climate Reporting.

Germania, de exemplu, va fi informată că Abu Dhabi National Oil Company (ADNOC) – al cărei director general, Sultan Ahmed al-Jaber, este președintele COP28 – „este gata să extindă livrările de GNL către Germania”.

În notele informative pentru China se spune că ADNOC este „dispusă să evalueze împreună oportunitățile internaționale de GNL (Mozambic, Canada și Australia)”.

De asemenea, EAU vrea să le transmită giganților petrolieri, Arabia Saudită și Venezuela, că „nu există niciun conflict între dezvoltarea durabilă a resurselor naturale ale oricărei țări și angajamentul acesteia față de schimbările climatice”.

La doar câteva zile distanță de COP28, documentele scurse au aruncat o umbră asupra începutului forumului crucial.

Zakia Khattabi, ministrul belgian al climei, a declarat pentru Politico: „Dacă se confirmă, aceste știri sporesc îngrijorările existente cu privire la președinția COP28. Credibilitatea negocierilor ONU privind clima este esențială și este în joc aici”.

Documentele au stârnit, de asemenea, un val de proteste din partea ONG-urilor din domeniul climei.

Într-o declarație, Kaisa Kosonen, coordonator de politici la Greenpeace, a declarat: „Dacă acuzațiile sunt adevărate, acest lucru este total inacceptabil și reprezintă un adevărat scandal”.

„Liderul summitului climatic ar trebui să se concentreze pe avansarea imparțială a soluțiilor climatice, nu pe înțelegeri de culise care alimentează criza”, a mai spus Kosonen.

Documentele includ, de asemenea, estimări ale intereselor comerciale ale ADNOC în țările vizate, precum și o schiță a proiectelor de infrastructură energetică conduse de Masdar, compania de stat pentru energie regenerabilă din Emiratele Arabe Unite.

Legăturile comerciale ale ADNOC cu China, de exemplu, sunt evaluate la 15 miliarde de dolari în ultimul an, în timp ce cele cu Regatul Unit sunt în valoare de 4 miliarde de dolari, iar cele cu Olanda se ridică la 2 miliarde de dolari.

În fiecare an, țara care găzduiește COP numește un președinte care să conducă negocierile dintre țări. Președintele se întâlnește cu demnitarii străini și se așteaptă ca acesta să „sporească ambiția de a aborda schimbările climatice la nivel internațional”, potrivit ONU.

Emiratele Arabe Unite, care dețin unele dintre cele mai mari rezerve de petrol din lume, au fost criticate pentru numirea lui al-Jaber în funcția de președinte al COP, în ciuda rolului său de șef al companiei petroliere naționale a țării. Al-Jaber este, de asemenea, președinte al consiliului de administrație al companiei naționale de energie regenerabilă.

Într-o declarație, un purtător de cuvânt al COP28 a spus: „Documentele la care se face referire în articolul BBC sunt inexacte și nu au fost folosite de COP28 în cadrul reuniunilor. Este extrem de dezamăgitor să vedem că BBC folosește documente neverificate în reportajul său”.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite