Politica „zero-covid” a Beijingului a devenit o bombă socială. Tot mai multe proteste izbucnesc în China

Politica „zero-covid” Beijingului a devenit o bombă socială
Politica „zero-covid” Beijingului a devenit o bombă socială
28 noiembrie 2022, 10:35

De la Urumqi, în nord-vest, până la Shanghai, în est, demonstrații și proteste au zguduit China în ultimele zile. Luate împreună, ele reprezintă un strigăt de frustrare larg și divers, de un fel foarte rar întâlnit în China. Deși nu toate protestele sunt în mod explicit politice, ele reprezintă o mustrare inconfundabilă pentru președintele Xi Jinping, aclamat de mass-media de stat drept „comandantul suprem al războiului poporului împotriva covid”.

Mulți oameni sunt din ce în ce mai sătui de acest război. Cel mai recent declanșator a avut loc la 24 noiembrie, când un incendiu într-un bloc de apartamente din Urumqi, capitala regiunii Xinjiang, a ucis cel puțin zece persoane și a rănit alte nouă. Rezidenții locali au afirmat că ușile și ieșirile de incendiu din clădire au fost sigilate pentru a controla covidul. Oficialii din Urumqi au negat acest lucru. „Capacitatea unor rezidenți de a se salva era prea slabă… și nu au reușit să scape”, a explicat șeful brigăzii de pompieri, provocând și mai multă furie. Xinjiang, unde locuiește minoritatea uigură din China, este supusă de luni de zile unor restricții stricte privind covidul.

 

De multe ori, situația dificilă a uigurilor nu are ecou în restul Chinei. În ultimul deceniu, guvernul a reținut sute de mii dintre ei din motive arbitrare și a ținut Xinjiang sub o supraveghere intensă. Cu toate acestea, incendiul i-a determinat pe locuitorii furioși să organizeze proteste cu riscuri personale uimitoare. Și, într-o manifestare rară de solidaritate interetnică, aceste proteste s-au extins. Majoritatea tinerilor din Shanghai s-au adunat la sfârșitul săptămânii pentru a organiza priveghiuri pentru victimele incendiului pe Urumqi Road, o stradă cunoscută mai degrabă pentru cafenelele de hipsteri și magazinele de haine. Unii au cerut chiar răsturnarea dlui Xi și a Partidului Comunist. Un protest desfășurat la Beijing pe 27 noiembrie a durat până târziu în noapte, cu scandări de solidaritate pentru cei arestați în Shanghai și pentru cei morți în Xinjiang. Zeci de campusuri universitare din întreaga țară au fost, de asemenea, marcate de demonstrații împotriva politicii „zero-covid”.

Acestea sunt doar cele mai recente semne că cetățenii chinezi consideră că această politică a durat prea mult timp. În ultimele săptămâni, au existat cazuri de locuitori indignați care au dărâmat cu picioarele bariere de oțel menite să-i închidă în cartierele de locuințe sau, în cel mai elegant caz, au chemat poliția pentru a pune sub semnul întrebării autoritatea legală a restricțiilor privind covidul aplicate la nivel local. Mulțimile de muncitori de la cea mai mare fabrică de iPhone din lume, aflată în afara orașului Zhengzhou, au intrat în conflict cu poliția antirevoltă la 23 noiembrie. Se pare că aceștia erau furioși din cauza promisiunilor încălcate de Foxconn, care administrează fabrica, cu privire la bonusuri și după ce muncitorii nou angajați au fost cazați în aceleași dormitoare ca și forța de muncă existentă, în ciuda numeroaselor cazuri suspecte de covidi din vastul campus Foxconn. La începutul acestei luni, unii lucrători de la Foxconn au escaladat garduri pentru a fugi de un focar de infecție. (Foxconn spune că toate promisiunile contractuale au fost îndeplinite și că muncitorii infectați nu mai locuiau în căminele din fabrică).

Chiar dacă frustrarea față de politica „zero-covid” crește, nu pare să se întrevadă niciun plan de ieșire. China a irosit întregul an 2022 refuzând să întreprindă pregătirile care ar fi necesare pentru o deschidere sigură și planificată către lume. Nu există semne ale unei noi campanii de rapel pentru a proteja populația chineză insuficient vaccinată, care include cei mai în vârstă chinezi. Diplomații străini au vizitat recent cel mai modern loc de producție din China pentru fabricarea vaccinurilor împotriva covid și l-au găsit aproape inactiv, sugerând că nici măcar nu au fost plasate comenzi mari. Între timp, cele mai eficiente vaccinuri mRNA, produse în țările occidentale, nu au fost niciodată aprobate pentru utilizare în China. O deschidere rapidă la începutul iernii ar aduce valurile de decese pe care partidul s-a lăudat că le-a evitat până acum.

 

Autoritățile au început cel puțin să își ajusteze controalele pentru a le face mai precise – și mai durabile. Dar planul în 20 de puncte lansat de guvern în urmă cu două săptămâni, care vizează eliminarea tacticilor ineficiente, a contribuit, fără îndoială, la starea de spirit actuală. La începutul acestui an, liderii de partid au condamnat în mod expres disensiunile legate de politica „zero-covid”. Totuși, sugerând că pot fi ridicate controalele nerezonabile, partidul a făcut ca dezbaterea despre întreaga politică să devină legitimă. De asemenea, a declanșat confuzie, controalele fiind relaxate și apoi reimpuse în grabă în orașe mari precum Shijiazhuang, în apropiere de Beijing.

Ce urmează?

Pentru Xi, provocarea imediată este reducerea tulburărilor. De-a lungul a 73 de ani de guvernare cu mână de fier, partidul a învățat să își aleagă bătăliile și să aducă arme diferite pentru fiecare luptă. Tacticile sale se îndreaptă spre o represiune violentă în regiuni precum Xinjiang, unde există teama unui conflict etnic. Liderii protestelor studențești riscă pedepse lungi cu închisoarea (recent, liderii universităților au fost filmați în timp ce îi avertizau pe studenți că părinții lor ar putea fi chemați dacă nu se întorc în căminele lor). Dar, în fața protestelor muncitorilor, pentru a restabili calmul se folosește de obicei un amestec de plăți și coerciție (deși liderii se pot aștepta să fie luați și pedepsiți). În ceea ce privește orășenii nemulțumiți din clasa de mijloc, partidul este adesea gata să negocieze cu aceștia, oferind concesii atâta timp cât autoritatea sa generală nu este pusă la îndoială.

Unele dintre aceste tactici au fost afișate la Tiantongyuan, un cartier de blocuri-turn sărăcăcioase din Beijing, unde locuiesc sute de mii de rezidenți, mulți dintre ei muncitori migranți din afara capitalei. Pe 26 noiembrie, imagini de pe smartphone au arătat locuitori dărâmând cu picioarele gardul de oțel albastru ridicat pentru a izola o parte din imobil. Dar, în ziua următoare, corespondentul The Economist a intrat cu ușurință în același complex, după ce a scanat aplicația de coduri de sănătate din Beijing. Explicând tulburările, un bărbat de vârstă mijlocie a spus că mulți dintre vecinii săi sunt muncitori cu guler albastru, care nu sunt plătiți dacă sunt închiși. Autoritățile au înțeles acest lucru, a sugerat el, adăugând că toți rezidenții au primit o livrare conciliantă de legume gratuite în seara precedentă.

Atmosfera din Tiantongyuan era calmă, iar opiniile rezidenților erau împărțite în ceea ce privește politicile covid ale Chinei. „Sper că rămân la zero-covid, altfel va fi haos”, a spus o femeie în vârstă. Dar bărbatul a îndrăznit să spună că China și-a pierdut frica de virus. „La început, am crezut că este ca SARS, că dacă îl iei mori”, a spus el. „Dar acum oamenii se întreabă: cum se face că nu-l controlează în lumea exterioară? Poate că nu este atât de rău”. El a citat un prieten din America care a avut covid „de trei ori, și este ca și cum ar fi răcit”. Internauții chinezi au arătat cu degetul spre Cupa Mondială, unde fanii fără măști se înghesuie pe stadioanele din Qatar. Cenzorii de stat au răspuns prin reducerea drastică a numărului de imagini cu mulțimi difuzate în timpul transmisiunilor televiziunii de stat de la acest turneu.

 

În Tiantongyuan, au putut fi văzute forțe suplimentare angajate, inclusiv doi bătăuși din provincia Jilin îmbrăcați în salopete de muncitori pandemici, peste care purtau paltoane verzi matlasate. Ei au fost aduși ca sprijin după problemele din ziua precedentă, a declarat unul dintre ei, care a cerut o copie după legitimația de presă a corespondentului The Economist și să vadă dovada unui test covid recent. Un alt gardian, angajat cu normă întreagă de către complexul de locuințe și care păzea o scară sigilată, a fost atât prietenos, cât și filozofic cu privire la un posibil sfârșit al politicii de „zero-covid”. O mulțime de oameni sunt obosiți și pregătiți pentru o schimbare, a spus el. „Dar dacă ne-am deschide, mulți oameni nu ar îndrăzni să iasă, ca în Shijiazhuang.” Întrebat de opinia sa personală despre această politică, el a părut uimit. „Obișnuiam să închidem un întreg district pentru câteva cazuri, acum închidem doar clădiri individuale”, a spus el. „Așa că boala nu mai este atât de periculoasă cum era înainte. Dar deschiderea, asta este decizia guvernului.”

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă