Politica monetară în ședința BNR. ROBOR înregistrează o nouă creștere. Ministrul Finanțelor: Soluția este legată de lichiditate

Şedință pe probleme de politică monetară a Consiliului de Administraţie al BNR. Este prima după atacul premierul la adresa BNR în contextul în care au crescut galopant dobânzile pentru creditele în lei. A fost invitat la discuții și ministrul Finanțelor, Ionuț Mișa. Între timp, indicele ROBOR la trei luni a înregistrat o nouă creștere, ajungând marți la 1,80 %, dublul valorii de la începutul lunii septembrie.

03 Octombrie 2017, 11:42 (actualizat 03 Octombrie 2017, 15:59) Știrile TVR |
Ionut Misa, declaratie
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

Potrivit purtătorului de cuvânt al BNR, Dan Suciu, ministrul de Finanțe a avut o întâlnire cu guvernatorul BNR și membrii Consiliului de Administrație înainte de ședința care s-a desfășurat fără prezența ministrului, informează jurnalistul TVR, Daniel Coman.

Ministrul de Finanțe, Ionuț Mișa, a declarat că întâlnirea a avut ca scop în special întărirea colaborării dintre BNR și Ministerul de Finanțe. Elementul central al întâlnirii a fost acela de a vedea ce situație este în piață, care sunt soluțiile legate de lichiditate și de o împletire mai bună a politicilor fiscale cu politica monetară pe care o realizează BNR, astfel încât să preîntâmpinăm în viitor diverse situații care pot fi interpretate. Având în vedere că există o piață în continuă evoluție, se pot întâmpla și astfel de situații. Soluția este legată în special de lichiditate. Este atributul BNR și specialiștii din BNR vor decide și vor găsi soluția care trebuie adoptată pentru a tempera această creștere a ROBOR, pentru că îngrijorarea a fost legată de ROBOR, și probabil că ulterior domnul Guvernator vă va da mai multe relații despre deciziile luate la nivelul Consiliului de Administrație, a spus Ionuț Mișa.

Participarea mea a constat în a discuta strict tehnic de situația existentă azi, de evoluția ROBOR și de a vedea care este pentru viitor cea mai bună abordare de a împleti politica fiscala cu politica monetară astfel pentru a creea în piață o stabilitate cât mai bună și a face ca lucrurile să fie mai stabile pentru cetățeni, a spus Ionuț Mișa.

Pe partea de politică fiscală, Ionuț Mișa  a spus că sunt două elemente: cel legat de venituri, absorbția de lichiditate din taxe și o infuzie de capital în piață prin cheltuirea banilor publici, la nivelul tuturor ordonatorilor de credite. El a mai adăugat că există soluții pentru stabilizarea ROBOR, iar deciziile care vor fi luate vor avea influențe pozitive.

Conform informațiilor din piața BNR a cheltuit până acum nu mai puțin de un miliard de euro pentru a ține și cursul valutar sub control. De mai bine de o lună cursul euro leu se menține sub pragul de 4,6.

(w500) ROBOR, 3 o

Premierul României, Mihai Tudose, a criticat, vineri,  Banca Națională a României că nu intervine pentru a controla creșterea indicelui ROBOR.  "Cred că colegii noștri, ai românilor, sau care ar fi trebuit să fie colegii românilor de la BNR au fost puțin plecați de acasă, fiindcă ăsta era rolul BNR - să nu lase să crească și să nu lase niște actori să se joace pe această temă".

Eugen Rădulescu, directorul Direcţiei de stabilitate financiară din cadrul Băncii Naţionale a României, spune însă că spune principala cauza a majorării dobânzilor este rata în creştere a inflaţiei.

Pentru un credit de 225 de mii de lei, adică 50 de mii de euro, pentru care rata era 910 lei când indicele era 0,65 la sută, azi deja a depășit 1.000 de lei. Dacă indicele ROBOR va ajunge la 2% la sfârșitul de an, rata va crește cu 164 de lei.

Președintele PSD, Liviu Dragnea,  a declarat azi, la Alexandria, că Guvernul trebuie să aibă o discuţie cu reprezentanţii BNR pe tema creşterii ROBOR.

ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 18°C 13°C
IASI 18°C 16°C
CLUJ 14°C 14°C
CONSTANTA 11°C 9°C
CRAIOVA 18°C 13°C
BRASOV 12°C 12°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI