Poliţia norvegiană va continua interogarea lui Andrei Medvedev, fost comandant al grupului rus de mercenari Wagner

Organizația Wagner
Organizația Wagner
3 februarie 2023, 15:42

Medvedev, care în această săptămână a declarat că face dezvăluiri pentru a contribui la aducerea în faţa justiţiei a celor care au comis crime, a predat poliţiei „unele materiale digitale”, a precizat într-un comunicat serviciul naţional de poliţie penală din Norvegia, Kripos.

Materialele sunt analizate, a adăugat Kripos, care este unitatea poliţiei norvegiene responsabilă cu investigarea crimelor de război.

Medvedev rămâne martor şi nu este obligat în vreun fel să stea de vorbă cu investigatorii, a precizat Kripos. Medvedev nu este suspectat de nimic altceva în afară de trecerea ilegală a frontierei.

„Medvedev lasă impresia că vrea să continue să spună mai multe” despre perioada petrecută la Wagner, a informat poliţia.

Au fost făcute de asemenea aranjamente de securitate pentru siguranţa lui Medvedev, prin măsuri „atât vizibile, cât şi nevăzute”, a adăugat poliţia, fără a oferi detalii.

Forţele Wagner sunt blocate într-o luptă sângeroasă şi de uzură cu trupele ucrainene în regiunea Doneţk din estul Ucrainei.

În interviul pentru Reuters apărut miercuri, Medvedev a oferit ca exemplu un incident la care a asistat, când două persoane care nu doreau să lupte au fost împuşcate în faţa unor deţinuţi abia eliberaţi şi care s-au înrolat în gruparea Wagner.

Întrebat despre alte incidente la care a fost martor, el a spus că nu le poate comenta deocamdată, din cauza investigaţiilor poliţiei norvegiene.

Reuters precizează că nu a putut verifica încă afirmaţiile sale.

Wagner a spus că Medvedev a lucrat într-o „unitate norvegiană” a grupului şi „a supus la rele tratamente prizonieri”.

„Fiţi atenţi, este foarte periculos”, a precizat grupul într-o declaraţie transmisă joi pe email către Reuters, reiterând comentarii anterioare despre Medvedev făcute de fondatorul Wagner, Evgheni Prigojin, un apropiat al preşedintelui rus Vladimir Putin.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite