Poliţia din Turcia reţine zeci de autori ai unor postări pe media sociale despre cutremure

Arestari în Turcia / captura video
Arestari în Turcia / captura video
10 februarie 2023, 17:03

Cei reţinuţi au distribuit postări „cu scopul de a răspândi teamă şi panică în rândul populaţiei”, a susţinut poliţia vineri, într-un mesaj în reţeaua Twitter.

Nu este clar la ce postări se referă anunţul. Zece dintre cei reţinuţi au fost arestaţi oficial. De asemenea, mai multe site-uri au fost închise, unul din motivele invocate de poliţişti fiind că operatorii încercau să exploateze dorinţa cetăţenilor de a ajuta şi să înşele donatorii.

O parte din presa tradiţională din Turcia este sub controlul puterii, iar în acest context mediile sociale sunt o resursă importantă de informaţii alternative, deşi acestea sunt de multe ori greu de verificat, arată dpa.

Miercuri, serviciul Twitter a fost parţial blocat în Turcia; opoziţia a susţinut că guvernul încearcă astfel să înăbuşe criticile privind modul în care este gestionată criza de după seisme.

În provincia Hatay din sudul Turciei, una dintre cele mai grav afectate, localnicii au fost nevoiţi să se descurce singuri multă vreme. Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a recunoscut că au fost probleme cu operaţiunile de salvare, însă i-a acuzat pe cei care au criticat întârzierea ajutoarelor că răspândesc minciuni.

Până vineri după-amiaza, numărul confirmat al deceselor provocate de cutremure ajunsese la 18.991 în Turcia şi 3.384 în Siria, iar în întreaga regiune au fost răniţi peste 75.000 de oameni.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă