Poliţia britanică a dat publicității fotografiile atentatorului sinucigaș de la Manchester Arena

28 mai 2017, 10:57

Poliția din Marea Britanie încearcă să reconstituie parcursul lui Salman Abedi, atentatorul sinucigaș de la Manchester Arena, și face apel la martori.

Au fost publicate două fotografii ale atacatorului, surprins de o cameră de supraveghere, în noaptea atentatului. Autorităţile britanice nu precizează nici unde era Abedi în aceste imagini de pe camerele de supraveghere, nici ora înregistrării.

Până acum se ştie doar că, înainte de a merge la Manchester Arena, teroristul kamikaze a fost în apartamentul pe care, după ce a venit din Libia, şi-l închiriase în centrul oraşului. Acolo a terminat de asamblat dispozitivul exploziv cu care, câteva ore mai târziu, avea să ucidă 22 de tineri.

Anchetatorii subliniază că este deosebit de importantă orice informaţie despre Salman Abedi după 18 mai, data întoarcerii sale în Regatul Unit. O sursă apropiată familiei a indicat pentru AFP că Abedi se afla în Libia cu patru zile înaintea atentatului.

Polițiștii încă fac percheziții în acest caz și au reținut 12 persoane. Poliţia crede că a pus mâna pe o mare parte din reţeaua din care făcea parte Abedi.

Ancheta a relevat că Salman Abedi, născut în 1994 la Manchester, din părinţi libieni care au fugit de regimul lui Muammar Gaddafi, a crescut într-un context familial jihadist.

Bomba pe care a folosit-o atentatorul era o încărcătură explozivă artizanală puternică, echipată cu un detonator sofisticat, pe care tânărul kamikaze nu pare să-l fi conceput singur, potrivit unor experţi contactaţi de AFP.

Geko, un rapper destul de cunoscut, prieten din copilărie cu Abedi, spune că în Manchester sunt cercuri jihadiste puternice.

„Devenise foarte religios, dar nu extremist. Există un grup în Manchester, care, pur şi simplu, îi spală pe creier pe toţi”, a mărturisit Geko.

Maratonul de la Manchester a avut loc astăzi în condiţii draconice de securitate. Imediat după atentat se vorbea despre anularea cursei, dar oamenii au spus că ar fi un semn de cedare în faţa terorii, aşa că au ieşit în stradă să alerge, cu miile.

Nivelul de alertă teroristă în Marea Britanie a fost redus, sâmbătă, de la ‘critic’ la ‘grav’. Înseamnă că un nou atentat este ‘foarte probabil’, dar nu mai este ‘iminent’.

Nivelul de alertă fusese ridicat la maxim marţi, după atentatul sinucigaş cu bombă de luni seară, de la Manchester, care a făcut 22 de morţi. Atentatul a fost revendicat de gruparea jihadistă Stat Islamic.

Morți și răniți după o explozie la Manchester Arena, în finalul unui concert susținut de Ariana Grande. FILMUL EVENIMENTELOR

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă