Poliţele RCA, mai scumpe chiar și cu 40%. Cel mai mult au crescut tarifele pentru șoferii sub 30 de ani care conduc mașini puternice

8 martie 2023, 10:41

Cel mai mult pentru asigurarea RCA vor plăti șoferii sub 30 de ani care conduc mașini puternice, de peste 2.500 de centimetri cubi. Tariful de referință depășește 4.700 de lei pe an. Cea mai ieftină asigurare obligatorie va fi plătită de șoferii cu vârste între 51 și 60 de ani care conduc mașini cu motoare sub 1.200 de centimetri cubi.

Mădălin Roșu, președintele Biroului Asigurătorilor Auto din România (BAAR): Cauzele care duc întotdeauna la compoziția sau componența prețului asigurării ar fi câteva și cea mai importantă este evoluția despăgubirilor pe care asiguratorii trebuie să le plătească. În ultima perioadă observăm o inflație destul de mare în zona pieselor, observăm o inflație foarte mare în zonele aferente spitalizării și daunelor morale. Observăm o creștere a frecvenței accidentelor.

La categoria de vârstă 31-40 de ani, costul unei polițe obligatorii RCA variază de la 1.114 lei până la 2.832 de lei, în funcție de configurația mașinii. În februarie 2022, tarifele erau cuprinse între 802 lei și 2.354 de lei.

Pentru prima dată, ASF a publicat tarife de referință RCA și pentru mașini electrice. Acestea variază între 1.400 și 2.740 de lei.

Mulți șoferi sunt revoltați de noile prețuri.

Analiștii economici explică de ce tinerii sunt cei mai loviți ori de câte ori se majorează tarifele RCA.

Alex Bodislav, analist economic: Grupa de vârstă 18 – 30 de ani este cea care are cele mai multe accidente în trafic. Și de aceea, o porțiune din procentele de 40% creștere este dată de această frecvență din ce în ce mai deasă de accidente.

Ministrul Finanțelor crede că dacă ar fi mai mulți jucători pe piață, prețurile s-ar regla.

Adrian Câciu, ministrul Finanțelor: Trebuie ca piața de asigurări să se diversifice. Dacă avem prețuri crescute pe o piață e că sunt prea puțini jucători și nu fac bine clientului și consumatorului. Deci eu insist să spun că avem nevoie de mai multe companii de asigurări pe această piață. Eu cred că sunt prea ridicate.

Florin Cîțu, senator PNL: V-am spus anul trecut că dispariția unui mamut cum a fost City Insurance, o să ducă la o astfel de situație, ministrul Câciu ne spunea că, din contra, e o soluție care va duce la scăderea polițelor. Vedeți că am avut dreptate.

În timp ce liderul PSD susține că Guvernul va interveni, Opoziția cere șefilor ASF să dea explicațîi.

Marcel Ciolacu, președintele Camerei Deputaților: Este posibil să fie un faliment anunțat, sunt ferm convins că Guvernul va interveni, cum a mai făcut o dată.

Anca Dragu, senator USR: Noi am mai cerut ca ASF să vină să discutăm, nu se întâmplă acest lucru, vedem că aceste numiri politice de fapt, cumva îi și protejează pe cei care conduc această instituție, e clar că nu și-au făcut treaba să supravegheze această piață de asigurări.

Un studiu făcut anul trecut arată că una din trei mașini înmatriculate în România nu are RCA.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă