Polițistul care a făcut accidentul soldat cu moartea copilei a făcut o singură pregătire anul trecut: un curs de conducere defensivă

Sunt ambiguități referitoare la valabilitatea pe teritoriul României a permisului de conducere aparținând polițistului, care a accidentat mortal o copilă în sectorul 1, din Capitală.

17 Ianuarie 2022, 12:28 (actualizat 17 Ianuarie 2022, 14:40) Știrile TVR |

Jurnaliștii au adresat șefilor Poliției Române, Poliției Capitalei și ministrului de Interne întrebări referitoare la acest subiect, dar răspunsurile au fost evazive.

Polițistul a obținut permisul de conducere auto în Marea Britanie.

Minstrul de Interne a spus că primul permis a fost obținut pe teritoriul României și, în consecință, ar fi trebui înțeles faptul că este un permis valabil. Răspunsuri clare însă nu au fost oferite.

Lucian Bode a vorbit despre faptul că în cadrul MAI sunt foarte multe probleme, acumulate în mulți ani și este nevoie de o reformare a sistemului.

Ministrul a făcut referire și la precara pregătire a polițiștilor, care pierd bani atunci când se află în perioadele de pregătire, care pot dura o lună sau două, și, de aceea preferă să nu meargă la cursuri și nici nu pot fi obligați să o facă.

Polițistul, care a făcut accidentul soldat cu moartea copilei, a făcut o singură pregătire, anul trecut, în august, a urmat un curs de conducere defensivă.

S-a discutat și despre cazul de la Bolintin, care a trezit foarte multă indignare publică. Ministrul de Interne a precizat că este vorba despre implicații politice, dar și despre lipsa unei fermități din partea oamenilor din sistemul de ordine publică.

Ministrul de Interne, Lucian Bode, a declarat luni că are încredere în noua conducere a IPJ Giurgiu, precizând că a solicitat din partea acesteia un plan de acţiune prioritar, după evenimentele petrecute în oraşul Bolintin Vale.

"În ceea ce priveşte tragedia, pentru că un om a murit, şi vorbim de o tragedie săptămâna trecută în oraşul Bolintin Vale, această tragedie a scos la iveală, încă o dată, putregaiul unui sistem care s-a degradat de la an la an în ultimii 30 de ani. Resurse umane insuficiente, câteodată, s-a dovedit, slab pregătite, câteodată în cârdăşie cu puterea politică locală şi, câteodată, în cârdăşie cu infractorii de la nivel local", a afirmat Lucian Bode într-o conferinţă de presă la sediul MAI.

El a menţionat că măsurile rapide luate în acest caz au condus la finalizarea "fără incidente" a protestului de la Bolintin Vale încă de miercurea trecută.

"Am încredere în noua echipă de conducere de la Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Giurgiu, căruia i-am cerut să-şi facă propria evaluare şi să propună un plan de acţiune, evident venind cu prioritizarea măsurilor pe care ei le vor propune. De asemenea, cele două echipe, de la nivelul Poliţiei Române, respectiv Jandarmeriei Române, continuă inventarierea tuturor problemelor de la nivelul oraşului Bolintin Vale, au obligaţia să vină şi să propună un plan de măsuri", a arătat Bode.

Potrivit acestuia, Bolintin Vale este o localitate cu aproape 15.000 de locuitori, din ultimul recensământ reieşind aproximativ 15% populaţie activă, situaţie care se regăseşte în alte sute de localităţi din ţară.

"Avem sute de comunităţi în România din această categorie în care, să spun aşa, din 15.000-20.000 de locuitori, 2.000-3.000 reprezintă populaţie activă. Ceilalţi nu sunt nici şomeri, nici nu înregistrează alte venituri. Şi ne punem întrebarea: din ce trăiesc? Şi avem şi răspunsul: de unde aceste cifre alarmante pe zona infracţionalităţii, a furturilor şi aşa mai departe", a mai declarat Bode.

Un bărbat a murit săptămâna trecută după ce a fost agresat în Bolintin Vale de un localnic, fiind lovit cu o piatră în cap.

Pe 9 ianuarie, poliţiştii din Bolintin Vale au fost sesizaţi prin 112 de către un bărbat cu privire la faptul că fratele său are un conflict cu mai multe persoane pe o stradă din oraş şi a fost agresat.

Poliţiştii s-au deplasat la faţa locului, unde a fost identificat bărbatul, şofer al unui microbuz, care prezenta urme de agresiune şi care a fost transportat la o unitate sanitară din Capitală.

Un tânăr din Bolintin Vale a fost identificat ca autor al agresiunii, fiind ulterior arestat preventiv.

Ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode, a mai anunţat, luni, că a dispus şefului Poliţiei Române să realizeze de urgenţă o evaluare managerială la nivelul fiecărui Inspectorat judeţean, prin care să identifice toate problemele care pot conduce la situaţii precum cea petrecută la Bolintin Vale.

"Aşa cum ştiţi, în 2021, am demarat un amplu proces de reformă la nivelul Ministerului Afacerilor Interne, la nivelul structurilor Ministerului Afacerilor Interne. Voi continua să fac tot ceea ce îmi stă în putinţă pentru profesionalizarea, pentru responsabilizarea şi pentru modernizarea tuturor structurilor Ministerului Afacerilor Interne. Am dispus şefului Poliţiei Române să realizeze de urgenţă o evaluare managerială la nivelul fiecărui Inspectorat judeţean de poliţie care să vizeze identificarea tuturor problemelor care pot conduce la situaţii similiare celei de la Giurgiu", a declarat Bode, într-o conferinţă de presă.

Ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode, a declarat, luni, că procesul de recrutare a poliţiştilor din sursă externă va fi reanalizat la nivelul MAI şi se va pune accent pe recrutarea specialiştilor pe anumite domenii.

"Am decis să reanalizăm la nivelul MAI procesul de recrutare din sursă externă. Pe cât de necesar, pe atât de riscant în unele situaţii. Suntem obligaţi să recurgem la această procedură de selecţie, de recrutare din sursă externă, pentru a acoperi acest deficit de personal uriaş în Ministerul Afacerilor Interne - aproape 30.000 de funcţii", a spus Bode într-o conferinţă de presă la sediul MAI.

El a adăugat că este necesară creşterea cifrei de şcolarizare, atât în şcolile post-liceale, de pregătire a agenţilor, cât şi la Academie, lucru care s-a întâmplat anul trecut - când se înregistrează cea mai mare cifră de şcolarizare din ultimii 5-6 ani.

"Dincolo de pregătirea din şcoală, dincolo de pregătirea în cele câteva luni după recrutarea din sursă externă, considerăm că este extrem de important procesul de pregătire continuă a angajaţilor din MAI la toate structurile, nu doar la cele de ordine publică", a precizat Bode.

Ministrul de Interne a făcut un apel la clasa politică în vederea modificării şi a modernizării legislaţiei rutiere din România, în contextul accidentului produs de un poliţist, în urma căruia o fată de 13 ani a decedat.

"Ministerul Afacerilor Interne a identificat o serie de măsuri de modificări de probleme pe care noi trebuie să le gestionăm în legislaţia rutieră şi de aceea, şi pe această cale, fac un apel la întreaga clasă politică să ne susţină în Parlament în demersul nostru de a modifica, de a moderniza legislaţia rutieră în România, cu tot ce înseamnă responsabilităţi, sancţiuni şi termene", a mai declarat Bode.

ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 29°C 30°C
IASI 27°C 27°C
CLUJ 27°C 25°C
CONSTANTA 18°C 24°C
CRAIOVA 29°C 30°C
BRASOV 24°C 24°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
TVR65
ARHIVĂ ȘTIRI