Poliția Română își reînnoiește parcul auto. Vor fi achiziționate 1.700 de vehicule noi

2 august 2022, 12:13

Cosmin Andreica, liderul sindicatului Europol: parcul actual auto este foarte vechi. Colegii au ținut autospecialele actuale în exploatare din bani proprii, le-au reparat pentru că nu aveau ce folosi. Vorbim în special despre mediul rural.(…) Prima încercare de face această achiziție a eșuat din pricina modului de realizare a caietului de sarcini și a lipsei de interes manifestat de către dealerii auto. (…) La structurile de ordine publică, nu mai avem acele dube care să transporte mai multe persoane la sediul poliției astfel că, dacă avem o situație în care 10-15 persoane trebuie conduse la sediul poliției, trebuie să facem 3-4-5 drumuri. Vorbim despre nevoia de achizie a unor autoturisme cu putere mare pentru colegii de la Rutieră. E din ce în ce mai geu să faci față situației întâlnite pe drumurile naționale și pe autostrăzi pentru că, din lipsă de personal și a lipsei capacității cilindrice mari a autospecialelor folosite – vorbim despre Loganuri cu motor de 1 sau 1,2 litri – , noi trebuie să prindem în trafic automobile care circulă cu 180 – 200 de kilometri pe oră, ceea ce este foarte dificil. (…) Pentru patrulare am putea folosi autoturisme electrice sau hibride, dar nu există interes din partea Poliției Române.

Poliția Română vizează achiziția de mașini de intervenție, motociclete, VAN-uri, și autoturisme 4 x 4.

Poliţia Română anunţa în iulie 2021 implementarea proiectului „Dezvoltarea unui sistem mixt mobil de monitorizare a traficului rutier privind încălcarea regulilor de circulaţie”. Ministerul Transporturilor, în calitate de organism intermediar pentru transport, şi IGPR, în calitate de beneficiar al finanţării nerambursabile alocate în cadrul Programului Operaţional Infrastructură Mare 2014-2020, au încheiat, pe 5 iulie 2021, contractul de finanţare pentru proiect.

Acesta se desfăşoară pe parcursul a 30 de luni (1 iulie 2021 – 31 decembrie 2023) şi are ca obiectiv general creşterea gradului de siguranţă rutieră şi scăderea numărului persoanelor decedate în accidente de circulaţie, prin dotarea corespunzătoare a structurilor de Poliţie rutieră.

Bugetul proiectului este de 106.599.765,20 lei, din care 81.010.995,90 lei, valoare asigurată din FEDR, reprezentând 85% din valoarea totală eligibilă aprobată, 14.296.058,10 lei, valoare asigurată din bugetul beneficiarului, reprezentând 15% din valoarea totală eligibilă aprobată şi 11.292.711,20 lei, valoarea neeligibilă fără TVA.

„Proiectul îşi propune dezvoltarea unui sistem mixt mobil de monitorizare a traficului rutier privind încălcarea regulilor de circulaţie, care să asigure forţelor de ordine din cadrul Poliţiei Române, prin intermediul Poliţiei rutiere, o mai bună coordonare a activităţilor specifice. Astfel, prin proiect, se intenţionează dotarea Poliţiei Rutiere cu 300 de autospeciale de poliţie, 250 de aparate pentru măsurarea vitezei de circulaţie a autovehiculelor, 44 de sisteme electronice mobile de depistare a substanţelor stupefiante în salivă, 4.000 de dispozitive mobile, 1.400 de imprimante mobile termice şi un sistem de colectare a datelor pentru siguranţa în trafic”, informa Inspectoratul General al Poliţiei Române,

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite