Poliția norvegiană a arestat un cercetător de la Universitatea din Tromso, suspectat că este spion rus. Ambasada Rusiei: Tot ce e rusesc este suspect și miroase a spionaj

Universitatea din Tromso
Universitatea din Tromso
26 octombrie 2022, 09:58

Oamenii legii au declarat pentru NRK că bărbatul, un cercetător la universitate, pretinde că este cetățean brazilian, dar îl suspectează că folosește o identitate falsă și ar putea fi, de fapt, cetățean rus.

„Am cerut ca un cercetător brazilian de la Universitatea din Tromso să fie expulzat din Norvegia, deoarece credem că reprezintă o amenințare la adresa intereselor naționale fundamentale”, a declarat Hedvig Moe, adjunctul Serviciului Norvegian de Securitate al Poliției (PST).

„PST este îngrijorat că ar fi putut dobândi o rețea și informații despre politica norvegiană din regiunea de nord, informații care ar putea fi folosite greșit de Rusia”, a adăugat Moe.

Autoritățile ruse nu au comentat încă arestarea, dar într-un e-mail către NRK, ambasada Rusiei a spus că nu cunoaște detaliile despre caz și l-au descris ca parte a „maniei de spionaj” din Norvegia, unde „totul rusesc este suspect și miroase a spionaj.”

Mai mulți cetățeni ruși au fost reținuți în Norvegia în ultimele săptămâni. Norvegia, membru NATO care se învecinează cu Rusia, a intensificat securitatea la granița comună și în jurul infrastructurii critice în urma invaziei Ucrainei și a exploziilor subacvatice care au deteriorat grav conductele Nord Stream, care transportă gaz natural rusesc prin Marea Baltică.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite