Rodrigo Duterte: „Poliția îi poate ucide pe „idioții“ care se opun arestării”

Rodrigo Duterte președintele Filipine
Rodrigo Duterte președintele Filipine
28 august 2017, 10:40

Duterte și-a întrerupt un discurs pregătit la Cimitirul Eroilor de la marginea capitalei Manila și i-a adresat câteva comentarii improvizate lui Jovie Espenido, șeful poliției dintr-un oraș din sud unde primarul a fost ucis într-un raid anti-droguri.

„Datoria voastră cere să depășiți rezistența persoanei pe care o arestați. Dacă opun rezistență, și este una violentă, sunteți liberi să îi ucideți pe idioți, acesta este ordinul meu pentru voi”, i-a transmis Duterte polițistului.

El a adăugat că „omorul, crima și uciderile ilegale” nu sunt permise și că poliția trebuie să apere statul de drept în timp ce își îndeplinește datoriile.

Duterte a lansat un violent război împotriva drogurilor după preluarea funcției în luna iulie a anului trecut, în urma unei campanii electorale în care a promis că va folosi toate mijloacele pentru a combate criminalitatea și traficul și consumul de droguri.

Mii de persoane au fost de atunci ucise, iar violențele au fost criticate de cea mai mare parte a comunității internaționale.

Opoziția internă a fost în bună măsura tăcută, însă uciderea elevului Kian Loyd delos Santos de polițiști anti-drog la 16 august a stârnit o indignare publică.

Peste 1.000 de persoane, printre care călugărițe, preoți și sute de copii, au participat la funeraliile de sâmbătă ale tânărului de 17 ani, transformând marșul într-unul din cele mai mari proteste de până acum împotriva campaniei de luptă cu drogurile a lui Duterte.

Delos Santos a fost târât de un polițist în civil pe o alee întunecată și plină de gunoaie din nordul capitalei Manila, unde a fost împușcat în cap și lăsat lângă un morman de deșeuri, potrivit unor martori ale căror afirmații au părut a fi susținute de înregistrările de pe camerele de supraveghere.

Poliția a transmis că a acționat în autoapărare după ce tânărul ar fi tras asupra ofițerilor, iar purtătorul de cuvânt al lui Duterte și ministrul justiției au spus că omorârea adolescentului a fost un caz ”izolat”.

 

CITIŢI ŞI:

Plătită pentru a ucide. Aflaţi povestea Mariei, ucigaşa traficanţilor de droguri. Pentru fiecare crimă primeşte 430 de dolari

 

 

 

sursa

agerpres.ro



 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite