Poliția de Frontieră a primit în dotare primul lot de 12 autospeciale de patrulare 4×4 – Galerie FOTO

24 august 2022, 14:01

Potrivit unui comunicat al IGPF transmis Agerpres, autospecialele sunt achiziţionate din fonduri europene nerambursabile, prin Fondul de Securitate Internă.

„Autovehiculele noi, dotate la standarde de ultimă generaţie, sunt destinate efectuării misiunilor specifice de patrulare în condiţii off-road, fiind menite să asigure o capacitate sporită de progresiune în teren greu accesibil, având ca scop creşterea eficienţei misiunilor executate şi a calităţii supravegherii frontierei terestre”, se precizează în comunicat.

Poliţia de frontieră a achiziţionat 50 de autospeciale marca Ford Ranger Double Cab Raptor, în cadrul unui contract în valoare de aproximativ 16 milioane lei, finanţat prin Fondul de Securitate Internă. Următoarele 38 de autovehicule urmează să fie recepţionate până la sfârşitul acestui an.

Autovehiculele vor ajuta la efectuarea unui control „mai eficient” al fenomenului infracţional transfrontalier, respectiv combaterea şi prevenirea migraţiei ilegale şi a contrabandei cu produse accizabile, menţionează IGPF.

„România se află în plin proces de aderare la Spaţiul Schengen. Fiecare mişcare, acţiune, decizie, trebuie bine calibrate pentru atingerea obiectivului strategic de a deveni cât mai curând ţară membră Schengen. Este o prioritate pentru România, iar criza umanitară şi de securitate la care am răspuns imediat şi am arătat o solidaritate exemplară ne-a oferit vizibilitate şi a generat o serie de oportunităţi privind aderarea României la Spaţiul Schengen. Sunteţi parte în acest efort comun şi aveţi obligaţia să consolidaţi capacitatea instituţională a Poliţiei de Frontieră de a se moderniza şi de a face faţă provocărilor vremurilor pe care le traversăm. Din această perspectivă, Poliţia de frontieră este garantul integrării frontierelor naţionale şi ale frontierelor externe ale Uniunii Europene”, a declarat ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode, citat în comunicat.

Ministrul i-a îndemnat pe poliţiştii de frontieră să continue astfel de iniţiative. „Vă încurajez să vă dezvoltaţi şi perfecţionaţi continuu pentru a confirma şi pe mai departe valoarea acestei structuri esenţiale în arhitectura instituţională de siguranţă si securitate a statului român. (…) Cu cât creşte capacitatea operaţională de intervenţie şi nivelul de dotare a structurilor MAI, cu atât se câştigă la capitolul eficienţă a misiunilor pe teren”, a transmis Bode.

Autovehiculul de bază Ford Ranger Double Cab Raptor este dotat cu un sistem de transmisie 4×4 pentru condiţii off-road, având întreaga suspensie reproiectată, respectiv amortizoare cu capacităţi crescute de preluare, troliu montat în partea frontală acţionat electric şi proiectoare led cu intensitate de 5.000 lumeni pentru supravegherea zonelor de frontieră.

Autospecialele vor fi folosite de către structurile operative în zone cu teren neamenajat, greu accesibil sau chiar în zone inundate, având o multitudine de caracteristici tehnice de înaltă performanţă, printre care admisia de aer a motorului supraînălţată (de tip „snorkel”) care îi oferă capacitatea de a traversa zone cu acumulări de apă cu o adâncime de 80 cm.

Specificaţiile tehnice ale acestor maşini sunt următoarele: motor turbo-diesel, cilindree 1.996 cm3, 156 KW, tracţiune 4×4, cutie viteze automată cu 10 trepte, integrală, decuplabilă cu sistem electronic de control, suspensie adaptată pentru deplasarea în zone neamenajate/greu accesibile.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă

Dacia a devansat Renault pe piaţa europeană în luna ianuarie