Poliția de frontieră a întărit dispozitivele de la granița cu Ucraina, încă de la începutul conflictului. Este răspunsul pe care instituția l-a dat Știrilor TVR, care au încercat să afle de ce resturile dronelor rusești au fost descoperite de oameni și nu de senzorii performanți ai diverselor societăți ale statului. Resturi din 3 drone kamikaze folosite de Federația Rusă au fost descoperite pe teritoriul românesc, inclusiv la distanță de aproximativ 20 de km de frontieră.
Poliția de frontieră susține că apărarea spațiului aerian este competență armatei, însă nu poate explica de ce toate resturile de drone au fost descoperite de localnici și nu de cei care protejează frontiera și, teoretic, patrulează pe apă sau pe pământ în zonele cu probleme. Analiștii militari spun că Poliția de frontieră are sisteme performanțe de monitorizare.
Poliția de frontieră susține că aparatură performantă pe care o are e doar pentru depistarea personelor implicate în activități ilegale. Instituția precizează că este în permanent contact cu armata, care are și ea oameni în zonă, și își coordonează acțiunile. Comandorul în rezervă Valentin Mateiu susține că, pe anumite segmente, Poliția de frontieră este mai bine dotată decât armata.
Până acum niciuna dintre instituțiile de forță ale statului nu a reușit să detecteze dronele căzute în România, deși toate susțin că monitorizează foarte atent frontiera. Armata a anunțat că a dus mai mulți senzori în zonă.
Poliția de frontieră și-a intensificat și ea controalele, a suplimentat efectivele, însă, până acum, cei mai buni "senzori" s-au dovedit a fi sătenii care au sunat la 112 să anunțe căderea în România a unor drone folosite de ruși pentru a lovi Ucraina.