Poliția Română: Aproape jumătate dintre șoferi folosesc telefonul mobil în timp ce conduc

15 iunie 2019, 13:32

Un studiu al Poliției Române arată ca folosirea tehnologiei moderne în timpul condusului are un impact uriaș asupra capacității de concentrare a șoferilor. Potrivit acestor date, aproape jumătate dintre șoferi recunosc că vorbesc la telefon, trimit mesaje, ori folosesc rețelele de socializare în timp ce conduc.

Peste un sfert dintre șoferi au declarat că au vorbit la telefon fără să folosească sistemul hands free, cinci la sută spun că și-au verificat contul de Facebook, 4 la sută au purtat conversații pe rețelele de socializare ori pe WhatsApp, iar un procent a filmat în timp ce conducea.

Prin campania „Fii treaz”, asiguratorii și polițiștii atrag atenția că o simplă notificare pe Facebook implică 14 secunde de neatenţie. Iar un răspuns pe WhatsApp înseamnă 33 de secunde de neatenţie. Filmatul cu Facebook Live la volan solicită 24 de secunde din atenţia noastră. La volan, aceste secunde ne pot costa viața noastră şi a celor din jur.

Unul dintre cele mai grave accidente, ca urmare a folosirii telefonului, a avut loc în urmă cu un an în Ungaria. Șoferul unui microbuz își îndreptase toată atenția asupra unui live pe Facebook și nu a mai văzut TIR-ul care venea din fața. Nouă oameni au murit atunci. Cu toate astea, i-au urmat exemplul și alți șoferi.

În prezent, România deține recordul european la morți pe șosele, cu o medie de 98 de decese la un milion de locuitori, aproape dublu față de media europeană.

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite