Poliția din mai multe state europene, lovitură pentru gruparea mafiotă „Ndragheta”. Au fost reținute sute de persoane în opt țări

3 mai 2023, 21:25

Organizația mafiotă se folosea de mai multe porturi pentru a aduce în Europa droguri din America de Sud. Cocaina ajungea în nave container în porturile Anvers, Rotterdam și Gioia Tauro din Calabria. Parte din droguri aveau apoi ca destinație Australia.

Operațiunea, numită Eureka, a început în 2019, cu o investigație comună a carabinierilor și poliției belgiene. În vestul Germaniei, anchetatorii au descoperit o rețea extinsă de restaurante, pizzerii, cafenele și gelaterii prin care se presupune că se spălau banii mafiei.

LUDWIG WALDINGER, purtător de cuvânt al poliţiei germane: Profiturile din comerțul internațional cu cocaină, comerțul cu arme și contrabanda cu arme sunt uriașe. Sunt bani foarte murdari și dacă vrei să-i folosești, trebuie cumva să-i returnezi în circulația banilor. Acest lucru se realizează cu ajutorul unor astfel de mici afaceri dar și cu restaurante sau locații comparabile. Acesta este un loc unde banii au fost spălați.

În operațiune sunt implicați mii de polițiști, care au sechestrat arme, droguri, bani și mașini de lux.

GIOVANI BOMBARDIERI, procuror regiunea Calabria: Ceea ce este nou în anchetă sunt diferitele ramuri operaționale care s-au dezvoltat, care vizează traficul internațional de arme și droguri și investițiile financiare, nu doar în Italia, ci și în Germania, Franța și Portugalia. Așadar să spunem că cele mai importante aspecte ale organizațiilor criminale calabreze din lume au fost lovite.

Rețeaua era cu greu interceptată din cauză că membrii clanului mafiot foloseau cripto-telefoane, adică telefoane cu o tehnologie securizată, care nu puteau fi interceptate. După ce în sfârșit au reușit să localizeze telefonul unuia dintre principalii suspecți la Munchen, anchetatorii au decis să facă descinderile.

Până acum au fost făcute 150 de percheziții și 108 arestări. Suspecții au vârste cuprinse între 22 și 62 de ani.

 

RELATARE DE LA ALBERTA FORGIARINI

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite