Polițiștii vor primi puteri sporite în cazurile de violență domestică

9 februarie 2018, 19:07

“Mă amenința cu moartea cu cuțitul, cu foarfeca, că o bagă în mine. Copilul la fel”

Aceasta este mărturia uneia dintre zeile de mii de femei agresate de soții violenți.

Polițiștii nu se rezumă numai la aducerea la cunoștință persoanei vătămate și agresorului conținutul ordinului de protecție. Polițistul face controale inopinate atât acasă cât și la locul de muncă al agresorului și victimei și de la caz la caz polițiștii pot introduce în trseul de patrulare locuința victimei” – George Drpga, purtător de cuvânt IGPR.

După cazurile recente în care două femei au fost omorâte de partenerii violenți, autoritățile vor să introducă ordinul de protecție provizoriu, prin care polițiștii îl pot evacua imediat pe agresor de la domiciliu și îl pot supraveghea cu ajutorul unei brățări electronice.

Ordinul de protecție provizoriu practic are ca și rațiune dispunerea unor măsuri de îndată față de agresor -înlăturarea agresorului din domiciliu chiar dacă e proprietar, confiscarea cheilor, a armelor, interzicerea de a reveni în domiciliu.” – Grațiela Drăghici, secretar de stat în Ministerul Muncii.

Va fi obligat să păstreze distanța față de victimă, față de copiii și rudele acesteia. Ordinul provizoriu va fi emis pe loc de polițiști și va fi valabil 5 zile, cu posibilitate de a fi prelungit. Un procuror îl va confirma și apoi îl va trimite, împreună cu probele, judecătorului. Iar acesta va emite ordinul de protecție. Rămâne de rezolvat problema brățărilor electronice de monitorizare, prevăzute de lege și în cazul arestului la domiciliu.

Gîndiți-vă că la o comună cu 10.000 de locuitori sunt 3 polițiști mari și lați. Aceștia trebnuie să asigure servciul 24 din 24 și vă imaginați cum poate supraveghea dacă au de exemplu 5 cazuri de violență domestică” – Iulian Surugiu, președintele Sindicatului Național al Agenților de Poliție.

Poliţia are un deficit de personal foarte mare, dar independent de acest deficit este nevoie de brăţări pentru că nu ai cum să monitorizezi mişcarea unui individ  atât timp cât el nu este încarcerat sau reţinut altfel decât prin monitorizare electronică” – Simona Voicescu, președintele Asociației Necuvinte.

Secretarul de stat Gratiela Drăghici susține că sistemul de monitorizare va fi achiziționat de Ministerul de Interne. 84 de victime ale violenței în familie au murit anul trecut. Iar în 2016 bilanțul negru a fost de 191 de morți. Doar în acești doi ani au fost încălcate aproape 2000 de ordine de protecție.

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite