Polițiștii ieșeni au descoperit primul laborator de produse anabolizante din România. Rețeaua avea structura similară cu a celor pentru trafic de droguri

29 martie 2023, 18:34

Gruparea este formată din cetățeni români și moldoveni, iar un chimist de peste Prut, specializat în amestecuri anabolizante, a pus la cale rețetele.

Laboratorul de anabolizante a fost înființat în vara anului 2021. De atunci a produs substanțe interzise care au fost vândute de membrii rețelei în România și peste hotare. Rețeaua avea structura similară cu a celor pentru trafic de droguri, pe diverse niveluri, de la producție, la colectarea banilor din vânzări. Polițiștii antidrog din România și Republica Moldova, sprijiniți de agenți ai serviciilor vamale, au efectuat 37 de percheziții atât în laboratorul clandestin cât și la domiciliile suspecților.

Tatiana Sompol, purtător de cuvânt, Serviciul Vamal al Republicii Moldova: Acţiunile sunt desfăşurate în vederea destructurării unui grup criminal organizat cu persoane cu dublă cetăţenie română şi moldovenească specializată în fabricarea şi comercializarea în spaţiul Uniunii Europene a substanţelor anabolizante.

În laboratorul din Bacău s-au găsit, spun surse judiciare, o mașină de amestecat, una de tabletat, alta de dozat precum și o instalație de sigilat. Plus mari cantități de materie primă și anabolizante pregătite pentru vânzare.

Cătălin Țone, expert judiciar: Dintre toți cei reţinuţi, din ceea ce s-a comunicat de poliția națională, unul era priceput în zona chimică și supraveghea modalitatea prin care aceste substanțe erau amestecate și preparate în vederea obținerii produsului finit.

Efectele acestor substanțe interzise pot fi devastatoare, spun medicii specialiști.

Bogdan Gheorghe, medic Agenţia Naţională Antidrog: Ele afectează atât sistemul nervos central prin apariția unui comportament iritant, violent al consumatorilor, dar și din punct de vedere fizic, diferite afecțiuni ale aparatului cardiovascular care pot duce până la infarct miocardic și accidente vasculare cerebrale.’

11 persoane au fost conduse la audieri. Până acum doi ani legea era blandă cu cei care comercializau astfel de substanțe. La insistențele specialiștilor din Polițai Română, pedepsele au devenit între timp asemănătoare cu cele legate de producerea, vânzarea sau traficarea drogurilor.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite