Polițiștii cer dotări pentru verificarea certificatului verde

Polițiștii n-ar trebui să verifice certificatele care atestă vaccinarea anti Covid. Sindicaliștii susțin că astfel se încarcă și mai mult activitatea oamenilor in uniformă. În plus, nu toți polițiștii sunt vaccinați și, deocamdată, nu au telefoanele mobile necesare pentru a scana codul QR de pe certificat.

27 Septembrie 2021, 18:00 (actualizat 27 Septembrie 2021, 20:14) |

Liderii sindicali au ridicat o serie de întrebări față de felul în care polițiștii trebuie să verifice dacă cei prezenți în localuri sunt imunizați.

Accesul unui agent nevaccinat într-un astfel de loc pentru un control de rutină este una dintre problemele puse pe tapet de liderii sindicali.

Dotarea cu telefoane inteligente este un alt aspect care trebuie luat în calcul.

Mihai Zlat, vicepreşedinte SNPPC: Nu este normal ca noi să verificăm certificatele verzi. Să le verifice cine le-a emis. Trebuie să știm că anumiți polițiști nu sunt vaccinați, nu sunt testați și mă duc în magazine, în restaurante, în săli și verific certificate, ceea ce nu e normal. În prezent sunt telefoane de serviciu, dar să ne gândim că acele telefoane nu sunt sub nicio formă autorizate. Doar sunt telefoane normale folosite ca la orice companie privată.

Reprezentanții Poliției Române au precizat pentru TVR că, în acest moment, sunt peste trei mii de device-uri pe care se pot face verificările necesare, dar că ar mai fi nevoie de încă opt mii pentru care s-au demarat deja procedurile de achiziție, astfel încât polițiștii să fie dotați cu tot ce este necesar.

"La nivelul Poliției Române, s-a realizat o analiză, din care a reieșit că, la acest moment, există 3.174 de astfel de device-uri, pe care se pot face verificările necesare, conform noilor reglementări legale în vigoare. De asemenea, din această analiză, a reieșit faptul că necesarul, suplimentar față de stocul existent, este de 8.333 de astfel de aparate. În acest sens, s-au demarat deja procedurile de dotare a polițiștilor cu aceste device-uri, astfel încât aceștia să pună în executare măsurile legale incidente'' (sursa: IGPR ).

Adrian Cuculis, avocat: ''Telefonul de serviciu poate să fie cel pus la dspozitie de șef pentru a da un telefon de urgență, dar asta nu înseamnă că este abilitat din punct de vedere al unui certificat care să fie omologat în vederea verificării acestor date direct din sistemul informațional și din baza de date''.

Certificatul verde care să ateste vaccinarea, trecerea prin boală sau testarea cu rezultat negativ este obligatoriu pentru a intra în anumite spații sau la evenimente în localitățile unde rata de infectare depășește 3 cazuri la mia de locuitori.

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN CORONAVIRUS
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 13°C 14°C
IASI 12°C 11°C
CLUJ 9°C 4°C
CONSTANTA 13°C 16°C
CRAIOVA 12°C 11°C
BRASOV 10°C 13°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
TVR65
ARHIVĂ ȘTIRI