Sindicaliștii din Poliție, în stradă. Polițist: După aplicarea legii salarizării, nouă ne-au scăzut salariile. Puterea noastră de cumpărare e mult mai mică

16 august 2022, 07:27

Sindicatele se plâng că primesc procente infime din sporurile legale, și dau exemplu sporul de risc si suprasolicitare neuropsihică de care ar trebui să beneficieze polițiștii judiciari și criminaliști dar și angajații de la agențiile antidrog și intervenții speciale.

Ei cer de asemenea actualizarea normei de hrana în funcție de creșterea prețurilor.

Mihai Zlat, vicepreședinte SNPPC: „Principala noastră revendicare este să se respecte grila de salarizare, așa cum este în Legea 153. Avem revendicări pe ce înseamnă neactualizarea normei de hrană, pe ce înseamnă neactualizarea pensiilor militare, pe aplicarea sporului neuropsihic la nivel maxim prevăzut de lege.”

Manifestanții s-au strâns de dimineață în fața Ministerului de Interne și s-au deplasat apoi către Ministerul Muncii.

Marius Budăi, ministrul Muncii: „Dacă o să cereți să rezolvăm ce nu s-a rezolvat în doi ani, nu cred că o să putem pentru că nu numai familia ocupațională a dumneavoastră contează, ci avem și alte familii ocupaționale și avem și salariații din mediul privat. Și avem și războiul la graniță. Nu îmi cereți să vă spun ceva ce nu știu dacă se va întâmpla și nici nu știu dacă e posibil.”

Polițiștii spun că se descurcă tot mai greu cu salariile actuale.

Polițist: „Suntem puși în situația fantasmagorică în care, în urma aplicării legii salarizării, nouă ne-au scăzut salariile. Puterea noastră de cumpărare e cu mult mai mică, din cazuâ exploziei prețurilor, comparativ cu perioada anterioară a anului 2017.”

Potrivit unui comunicat al Sindicatului Naţional al Poliţiştilor şi Personalului Contractual, la ora 10:30, ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode, a primit o delegaţie a protestatarilor, incluzând conducerea centrală a SNPPC.

„Discuţiile au fost purtate, în principal, pe marginea problemelor generate de neaplicarea integrală a Legii-cadru 153/2017 a salarizării. Ministrul Lucian Bode a precizat că, având în vedere importanţa activităţii MAI, susţine aplicarea a 1/2 din restanţa existentă în acest moment, adică o tranşă anuală. De asemenea, există o intenţie de majorare a sporului de suprasolicitare neuropsihică, de la 10%, la 15%, în cazul în care şi alte ministere insistă cu acordarea sporului de complexitate, în cuantum de 15%”, menţionează sursa citată.

La Ministerul Muncii, ministrul de resort, Marius Budăi a coborât în mijlocul protestatarilor, cărora le-a comunicat că există o intenţie de a se acorda, tot în parte, restanţa salarială în discuţie, rezultată din Legea 153/2017 (în ceea ce priveşte Anexele VI şi VIII, care fac referire la militarii, poliţiştii şi personalul contractual din familia ocupaţională Apărare, Ordine Publică şi Securitate Naţională, lege modificată prin OUG în ultimii doi ani).

Reprezentanţii sindicaliştilor au subliniat că se aşteaptă şedinţa Coaliţiei şi şi-au exprimat speranţa ca politicienii aflaţi la guvernare „să ia o decizie înţeleaptă” şi anume să aplice Legea 153 aşa cum am fost votată şi promulgată în 2017.

De asemenea, ei au precizat că vor continua protestele şi vor pune presiune pe ministere „ca o picătură chinezească”, până când vor vedea că se aprobă proiectul Ordonanţei de Urgenţă promovate de Ministerul Muncii, care propune majorări salariale pentru personalul bugetar.

„În funcţie de ce va spune această Ordonanţă de urgenţă, că se aplică legea, că se aplică jumătate din restanţă, că se aplică un sfert, un sfert e foarte, foarte puţin, vom decide mai departe ce avem de făcut. Cert e că vom continua protestele. Mâine vom merge la Guvern şi la sediile partidelor din actul guvernamental, poimâine mergem la Reprezentanţa Comisiei Europene. Avem un calendar stabilit deja şi pentru săptămâna viitoare, dar sperăm ca acest proiect de OUG să treacă, să fie adoptat în Guvern”, au spus reprezentanţii sindicaliştilor.

Aceştia au adăugat că miercuri ar putea fi adoptată această Ordonanţă, deoarece este plenul CES, după care va urma şedinţa de Guvern.

Membri ai Federaţiei Sindicatelor Naţionale ale Poliţiştilor şi Personalului Contractual din România (FSNPPC) şi ai Federaţiei Sindicatelor din Administraţia Naţională a Penitenciarelor (FSANP) au declanşat în urmă cu o săptămână protestele, cu pichetarea Ministerului Finanţelor Publice.

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite